Raina: Vaatemerkeillä vastuu paloturvallisuudesta

Marraskuun 24. päivän tuhoisa tehdaspalo Bangladeshissä osoittaa, että Bangladeshissä vaatteita teettävien ulkomaisten yhtiöiden on alettava kantaa uudella tavalla vastuuta tehtaiden turvallisuudesta. Näin esittää teollisuustyöntekijöiden kansainvälinen ay-federaatio IndustriALL Global Union. Sen pääsihteeri Jyrki Raina ehdottaa, että vaatemerkit luovat yhdessä Bangladeshin hallituksen sekä sen teollisuusyritysten ja ammattiliittojen kanssa täyteen paloturvallisuuteen johtavan toimintaohjelman.

Raina vaatii korvauksia uhrien omaisille ja maksutonta sairaanhoitoa loukkaantuneille. Hän vaatii myös onnettomuuden syiden perinpohjaista tutkimista.

”Tuotemerkkien haltijoiden ja kauppaketjujen on todennettava, että niiden tavarantoimittajat noudattavat käypiä turvallisuusnormeja. Vaatteita tilaavien yritysten hinta- ja hankintapolitiikan on tehtävä se mahdolliseksi”, Raina korostaa.

Onnettomuudessa menehtyi yli 120 työntekijää. Pääosa heistä oli naisia. Noin 160 miljoonan asukkaan Bangladeshin vaateteollisuudessa on aiemminkin sattunut lukuisia ihmishenkiä vaatineita tulipaloja.

Marraskuussa palaneessa tuotantolaitoksissa valmistettiin vaatteita maailman suurimmalle kauppaketjulle Walmartille, hollantilaiselle vähittäiskauppaketjulle C&A:lle, hongkongilaiselle Li & Fungille ja yhdysvaltalaisen räppärin Sean Combsin omistamalle tuotemerkille.

Suuri osa Bangladeshin vaateteollisuuden 4 000 yrityksen tuotteista viedään kansainvälisille markkinoille. Alan työskentelee yli 3 miljoonaa työntekijää. Pääosa heistä ansaitsee kokopäivätyöstään noin 30 euroa kuukaudessa.

Marraskuisen palon jälkeen viranomaiset ovat tarkastaneet yli 230 vaatevalmistamon paloturvallisuuden. IndustriALLin mukaan neljäsosa tehtaista ei läpäissyt näitä turvallisuustarkastuksia.

Juhani Artto

Aiheeseen liittyvää

Myanmarissa ammatillista järjestäytymistä tuetaan sopimuksella

Kansainvälisiä vaatebrändejä on saatu mukaan edistämään työntekijöiden oikeuksia. Vaikka parannuksia on saatu aikaan, on Myanmarissa edelleen paljon työn sarkaa. SASK tukee paikallisen teollisuustyöntekijöiden ammattiliiton työtä

Lue lisää

Kansainvälinen Accord?

Työntekijöiden turvallisuutta parantaneella Bangladesh Accordilla oli enää hyvin vähän elinaikaa, ja sopimukseen päästiin vain pari päivää ennen Accordin jatkoajan loppua. Accord laajenee aiemmasta, ja sitä

Lue lisää

Afrikan vapaakauppa-alue avautuu tammikuussa

Afrikan vapaakauppa-alueen (AfCFTA) päätoimipaikka avautui Ghanan Accrassa jo elokuussa, mutta koronapandemian vuoksi vapaa kauppa on alkanut vasta tammikuussa. SASKilla on hanke, joka keskittyy Afrikan vapaakauppaan.

Lue lisää