Työperäinen syöpä tappaa joka minuutti

Työperäinen syöpä tappaa maailmassa joka minuutti yhden ihmisen. Päivässä se tekee 1400 henkilöä, ay-liikkeen kansainvälinen kattojärjestö ITUC kertoo.

Joka päivä työperäiseen syöpään kuolee siten 300 ihmistä enemmän kuin maailman kohutuimmassa Rana Plazan tehdasonnettomuudessa.

Suurin osa syövistä olisi helposti torjuttavissa

Työturvallisuuspäivänä ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow haluaa nostaa esiin faktoja työperäisestä syövästä.

– Suurin osa kuolemista voitaisiin ehkäistä hyvin pienillä toimenpiteillä, mutta ennaltaehkäisyä ei vain haluta tehdä. Myrkkyjen kansainvälinen kauppa ja olemattomat turvallisuusmääräykset ovat tappava yhdistelmä, joka vie monen työntekijän ennenaikaisesti hautaan, Burrow lausuu ITUCin tiedotteessa.

ITUC korostaa, että työperäinen syöpä ei ole mikään salaperäinen sairaus. Todistusaineistoa ja tutkimusta työperäisistä syövistä on tehty vuosikymmenet. Lisäksi uusista syövänaiheuttajista on riittävästi varhaisia varoitusmerkkejä.

– Silti ennaltaehkäisyn sijaan kohtaamme kieltämisen ja välttelyn myrkyllisen koktailin, Burrow maalailee.

Asbestia käytetään maailmalla edelleen

Asbesti on ehkä surullisin esimerkki aineesta, jota käytetään ja valmistetaan maailmalla edelleen, vaikka sen tiedetään olevan lähes varma hidas tappaja, mikäli työntekijä saa sitä keuhkoihinsa.

Läntisissä teollisuusmaissa asbestin käyttö on kielletty ja sen purkamista saa tehdä vain kaasunaamarit kasvoilla suojahaalareissa, mutta sitä valmistetaan edelleen runsaasti kehitysmaihin vietäväksi. Esimerkiksi Kanada on merkittävä asbestin tuottaja ja viejä.

Asbestin tuottajat ovat Sharan Burrow’n mukaan vahvoja lobbaajia. Asbestia ei lobbauksen takia ole lisätty YK:n myrkyllisten vientituotteiden listalle.

– Kyse ei olisi edes asbestin viennin kieltämisestä, vaan siitä, että vientiin menevässä asbestissa olisi varoitusmerkit.

Eli kansainvälinen asbestiteollisuus vastustaa jopa varoitustekstejä. Asia on jälleen esillä YK:ssa toukokuussa, mutta ITUCin mukaan on lähes varmaa, että asbestia ei luokitella myrkylliseksi vientituotteeksi.

Asbestin maailmanmarkkinat eivät ole pienenemässä, vaan sen myynti kasvaa globaalisti. Asbestin käyttö lisääntyy etenkin Intiassa, Indonesiassa ja Brasiliassa, ITUC kertoo.

Lisää työsuojeluvaltuutettuja kehitysmaihin

Ammattiliitot ovat avainasemassa työsuojeluasioissa sekä meillä että maailmalla. Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksella SASKilla on meneillään useita kymmeniä hankkeita, joissa koulutetaan kehitysmaiden työntekijöille työsuojeluasioita.

Työsuojeluvaltuutettujen kouluttaminen on tehokkaimpia tapoja torjua työperäisten sairauksia kehitysmaissa.

SASK on saavuttanut myös hyviä tuloksia työsuojelun saralla. Parhaat ja konkreettisimmat tulokset on saatu Brasilian elintarviketeollisuudessa. Brasilia on yksi maailman suurimpia lihantuottajia. Etenkin siipikarjateollisuudessa työolot ja työturvallisuus ovat olleet surkeat.

SASKin tukeman hankkeen myötä Brasilian ay-liike pystyi vaikuttamaan maan työturvallisuuslakeihin, jotta elintarviketeollisuuden työolot saatiin inhimilliselle tasolle. Aikaisemmin työntekijät sairastuivat usein kylmässä työskentelyn takia ja heille sattui vakavia onnettomuuksia, jopa raajojen irtileikkaantumisia. Nyt ne ovat vähentyneet merkittävästi. Lue lisää aiheesta täältä.

Tue työturvallisuuspäivänä SASKin hanketoimintaa, jotta kehitysmaiden työturvallisuus saataisiin säälliselle tasolle. Lahjoita jo tänään sivulla www.vahvantehtava.fi.

Teksti: Aleksi Vienonen / SASK
Kuva: ITUC

Aiheeseen liittyvää

Liittojohtaja irtisanottiin ilman perusteluita, työntekijät vaativat oikeutta

Ammatillisen järjestäytymisen estäminen, ”union busting”, on edelleen ongelma, kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Bangladeshissa ammattiliiton pääsihteeri sai potkut, kun alkoi taistella ulkoistuksia vastaan.

Lue lisää

Black Friday on vain yksi musta päivä muiden päivien lomassa

Halpojen vaatteiden takana on monesti hyvin matalia palkkoja. Koronaviruspandemia on saanut työntekijät miltei epätoivoiseen asemaan, kun kansainväliset vaatebrändit ovat peruuttaneet jo tehtyjä tilauksiaan.

Lue lisää

Historiallisen pitkä lakko päättyi työehtosopimukseen

Kolumbian hiiliteollisuuden työntekijöiden Sintracarbón-ammattiliitto ja Cerrejón-yritys ovat päässeet sopimukseen työehdoista. Samalla sopimus päättää yhden pisimmistä lakoista kaivoksen historiassa.

Lue lisää