Työkaverimme maailmalla

Nuori australialainen sairaanhoitajaopiskelija Helena McCue vieraili 31 vuotta sitten pakolaisleirillä Pakistanissa. Hän vaikuttui leirillä työskennelleiden norjalaisten työstä ja sai idean. Kun McCue palasi kotimaahansa, hän ehdotti ay-liikkeen oman solidaarisuusjärjestön perustamista. Näin sai alkunsa Union Aid APHEDA.

Ensimmäisinä vuosinaan APHEDA tuki pakolaisyhteisöjä sodan repimässä Eritreassa sekä apartheid-hallinnon vastaista liikettä Etelä-Afrikassa. Nuoren järjestön asema vakiintui viimeistään, kun Nelson Mandela ylisti järjestön toimintaa työntekijöiden ja naisten oikeuksien parantamiseksi sekä HIV-valistuksen edistämiseksi.

Toinen menestystarina löytyy Vietnamista, missä APHEDA teki yhteistyötä SASKin kanssa. Kymmenen vuoden aikana vietnamilaisen keskusjärjestön jäsenmäärä nousi kahdesta miljoonasta yli kuuteen miljoonaan

– Kommunistihallinnon aikaan työntekijät olivat automaattisesti liiton jäseniä. APHEDA ja SASK tukivat keskusjärjestöä, joka kasvoi riippumattomaksi, työläisten oikeuksia ajavaksi edunvalvojaksi, kertoo järjestön entinen puheenjohtaja Peter Jennings.

Radio tavoitti eteläafrikkalaiset

Vietnamin lisäksi SASK ja APHEDA ovat tehneet yhteistyötä myös Etelä-Afrikassa, Laosissa, Pakistanissa, Indonesiassa, ja Kambodzhassa. Etelä-Afrikassa yhteistyö kantoi hedelmää, kun työntekijöiden oikeuksiin keskittynyt paikallisradio nousi tuen avulla maan suosituimmaksi radiokanavaksi.

– Radio oli paras tapa saavuttaa laaja yleisö. Ohjelmat käsittelivät ajankohtaisia aiheita, kuten ihmisoikeuksia, lapsityötä, työsuojelua, perheväkivaltaa ja rokotuksia, Jennings kertoo.

APHEDA juhli viime vuonna 30-vuotistaivaltaan. Pitkästä menneisyydestä huolimatta järjestössä katsotaan eteenpäin.

– Nuorten aktivoiminen on elinehto solidaarisuustoiminnan jatkumiselle, Peter Jennings uskoo.

Solidaarinen verkosto tukee heikompia

SASK on osa kansainvälistä solidaarisuusjärjestöjen verkostoa kuten APHEDAkin. Vahva pohjoismainen ”perhe” muodostuu SASKista, Ruotsin LO-TCO Biståndsnämnetistä, Tanskan LO-FTF:stä ja Norjan LO:sta. Myös Hollannin solidaarisuusjärjestö FNV Mondiaal tekee samantapaista työtä kuin Pohjoismaiden järjestöt kehittyvien maiden ay-liikkeiden tukemiseksi. 

Teksti, kuva ja video: Jaakko Jaskari
Juttu on julkaistu SASKin Työmaana maailma -lehdessä 4/2014.

Aiheeseen liittyvää

Koronavirus ja työelämä maailmalla

Koronavirusepidemia koskettaa tällä hetkellä meitä kaikkia. Kokosimme esimerkkejä siitä, kuinka koronavirus vaikuttaa työläisten elämään SASKin toimintamaissa.

Lue lisää

Maailmalla koronan aikaan

Koronapandemia on osoittanut uudella tavalla, kuinka samankaltainen voi työntekijöiden kokemus olla riippumatta siitä, missä maassa tai maanosassa elää. Riittää, että työskentelee samalla alalla. Isoin ero

Lue lisää

Yli 60 prosenttia maailman työläisistä työskentelee epävirallisessa taloudessa

Valtaosa maailmalla tehdystä työstä on epävirallista. Koronapandemia on lisännyt sen määrää entisestään. SASK tekee työtä epävirallisten työntekijöiden oikeuksien puolesta monin paikoin pyrkimällä virallistamaan kotiapulaisten ja

Lue lisää