Turvaa Pakistanin tekstiilityöntekijöille

Tekstiilitehtaitakin huonommissa oloissa työskentelee Pakistanissa yli kymmenen miljoonaa ihmistä: alihankkijoina omissa kodeissaan. Näiden ihmisten asema on erityisen haavoittuvainen, ja SASKilla on hanke, jolla heidän asemaansa pyritään parantamaan.

Tekstiiliteollisuuden tuotantoketju alkaa puuvillapelloilta ja päättyy monien vaiheiden jälkeen valmiiden vaatteiden pakkaamiseen. Kotona näistä työvaiheista tehdään erityisesti ompelua, viimeistelyä ja pakkaamista. Työolot ovat huonot: työntekijöillä ei ole tietoa käyttämistään kemikaaleista eikä juuri suojavarusteitakaan. Terveyspalveluja ei ole saatavilla eikä eläkettä kerry.

Kaksi uutta ammattiliittoa

Ammattiliittoja ei ole ollut. Niinpä kotona työskentelevät tekstiiilityöntekijät ovatkin alkaneet järjestäytyä vasta viime vuodesta alkaen, jolloin SASKin tuella perustettiin kaksi ammattiliittoa.

Kotona työskentelevät alihankkijat muun muassa ompelevat, viimeistelevät ja pakkaavat.

– He eivät ole minimipalkkalain piirissä ja keskimäärin he ansaitsevat neljänneksen siitä, mitä kouluttamaton työntekijä tehtaassa ansaitsee, kertoo Khalid Mahmood. Hän on hanketta toteuttavan LEF:n (Labour Education Foundation) johtaja.

Minimipalkkalain mukaan alin kuukausipalkka on 12 000 rupiaa eli noin sata euroa. Kotona työskentelevät ansaitsevat Mahmoodin mukaan siis keskimäärin noin 3000 rupiaa (25 euroa) kuussa, jos työviikko on 40-tuntinen. Maksun suorittaa materiaalien tuoja hakiessaan valmiit vaatteet – jos suorittaa. Työntekijöillä ei ole tietoa oikeuksistaan eikä ketään, joka voisi auttaa maksamattomien palkkioiden perinnässä.

Korvauksia tehdasonnettomuuksissa kärsineille

SASKin hankkeessa tuetaan kahden hiljattain perustetun tekstiilialan ammattiliiton yhteistyötä. On mullistavaa, että liitot perustettiin, koska kotona työskentelevät tekstiilialan työntekijät eivät koskaan aikaisemmin ole olleet järjestäytyneitä. Nyt jäseniä on molemmissa liitoissa kymmenisen tuhatta.

– Se ei lukuna kuulosta suurelta, kun miettii koko työntekijämäärää, mutta kyllä tuonkokoinen jäsenmäärä on jo jotain uskottavuuden ja edustavuuden kannalta, sanoo SASKin ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen.

Hankkeen tukemat liitot, Progressive Home Based Workers Federation ja Textile Powerloom Garments Workers Federation, vaativat minimipalkan tuplaamista 25 000 rupiaan (210 euroa) kuussa. Viime kesänä vaatimukset tuottivat tuhannen rupian eli noin 8 euron palkankorotuksen, joka koskee satojatuhansia työntekijöitä. Yritykset ovat myös maksaneet miljoonia rupioita korvauksia tehdasonnettomuuksissa loukkaantuneille tai niissä läheisiään menettäneiden perheille.

Nyt on vaatevallankumous

Bangladeshin tehdasromahdus antoi alkusysäyksen kansainväliselle Vaatevallankumous-kampanjalle, jossa vaaditaan tietoa vaatteidemme valmistajien työoloista.

Vaatevallankumous alkoi maanantaina ja jatkuu koko viikon sunnuntaihin saakka. Sunnuntaina 24. huhtikuuta on Rana Plaza -tehdasrakennuksen romahtamisen kolmas vuosipäivä. SASK tekee yhteistyötä kampanjan kanssa. Vaatevallankumouksen suomalaiset verkkosivut

Tue työntekijöitä lahjoittamalla!

Jos haluat tukea SASKin työtä parempien työolojen puolesta,
lahjoita 10 euroa lähettämällä tekstiviesti SASK numeroon 16499.
Voit tehdä lahjoituksen myös verkossa.

 

Aiheeseen liittyvää

Allekirjoita vetoomus Bangladeshin tekstiilityöntekijöiden oikeuksien puolesta

Bangladeshin viranomaiset ovat pidättäneet ja vanginnet viime joulukuun jälkeen yhteensä 35 ay-johtajaa ja ay-aktiivia. Vangittuja ja pidätettyjä on myös pahoinpidelty ja uhkailtu.   Levottomuudet saivat alkunsa

Lue lisää

Vangitut työntekijöiden puolustajat vapautettiin Bangladeshissa

Bangladeshissa vangittiin 2015 joulukuussa 35 liittoaktiivia sen jälkeen, kun työntekijät lakkoilivat minimipalkan nostoa vauhdittaakseen. Minimipalkka tekstiiliteollisuudessa oli viime vuonna wageindicator.org-sivuston mukaan vain 62 euroa kuussa. Pisimmillään

Lue lisää

Kumppanit

SASKin työ perustuu kumppanuuteen. Maailmalla avainasemassa ovat paikalliset hankekumppanit, joita SASk tukee niiden työssä. Suomessa vahvan tukensa toiminnalle antavat jäsenjärjestöt.

Lue lisää