Synkkä vuosi Kolumbiassa

Vuosi 2020 ei tuonut rauhaa Kolumbian ihmisoikeuksien puolustajille. Viime vuonna rekisteröitiin yhteensä 130 rikkomusta muun muassa ay-aktiiveja kohtaan. Suomalainen ay-liike on pyrkinyt vaikuttamaan esimerkiksi vetoamalla maan hallitukseen.
Mielenosoitus Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa. Kuvan mielenosoitus ei liity uutisen tapauksiin.

Vuosi 2020 oli Latinalaisen Amerikan Kolumbiassa synkkä muunkin syyn kuin koronan takia. Kolumbialainen ammattiyhdistysliikkeen koulutus- ja tutkimuslaitos Escuela Nacional Sindical (ENS) tarkkailee ammattiyhdistysliikkeen tilannetta Kolumbiassa. ENS:n mukaan väkivalta ammattiyhdistysaktiiveja kohtaan jatkui vuonna 2020.

Kaiken kaikkiaan ENS rekisteröi vuonna 2020 yhteensä 130 rikkomusta ammattiliittojen edustajia kohtaan. Rikkomuksiin kuului muun muassa uhkauksia, väkivaltaa, häirintää, mielivaltaisia pidätyksiä ja pakkosiirtoja. 120 häirinnän tai väkivallan uhreista oli miehiä ja kymmenen naisia. Yhdeksässä kymmenestä tapauksesta kohteena oli ammattiyhdistysliikkeen johtoasemassa työskentelevä. ENS myös tilastoi, että viime vuonna ainakin 18 ay-aktiivia olisi murhattu.

ENS:n mukaan suurin osa painostuksen kohteista työskenteli opetussektorilla (43 tapausta), kaivosalalla (31), maataloudessa (28) tai kunnallisissa palveluissa. Lähes kahdessa kolmasosassa tapauksista mitään rangaistuksia ei ole voitu antaa, sillä syylliset eivät ole tiedossa. Suurimmassa osassa niistä tapauksista, joissa tekijä on tiedossa, vastuussa ovat olleet Kolumbian puolisotilaalliset joukot.

Yksi Kolumbian puolisotilaallisista joukoista on nimeltään Águilas Negras (Mustat kotkat). Colombia reports -sivuston mukaan kaikista Kolumbian laittomista aseellisista ryhmittymistä Águilas Negras on salaperäisin sekä poliittisin. Se ei osallistu suoraan huumekauppaan, mutta puolustaa väkivaltaisesti laittomia kultakaivoksia ja maanryöväysoperaatioita. Sekä viranomaiset että riippumattomat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Águilas Negrasilla ei ole keskusjohtoa, vaan nimeä käyttävät oletettavasti muun muassa poliittisen äärioikeiston edustajat.

Viime vuonna Águilas Negras -järjestö uhkasi SASKin kumppaneita antaen heille 14 päivää aikaa poistua maasta. SASK ja suomalaiset ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK ja STTK reagoivat lähestymällä Kolumbian presidenttiä Ivan Duquéta. Vastauksena presidentti lupasi uhatuille suojelua, mutta mitään konkreettista apua ei ole kuulunut.

Palvelualojen maailmanliitto Unin Amerikoiden aluetoimisto on aloittanut kampanjan, jolla se haluaa kiinnittää huomiota ihmisoikeuksien puolustajien kokemaan väkivaltaan ja väkivallan uhkaan Kolumbiassa. Kolumbia on yksi maailman vaarallisimmista maista ihmisoikeuksien puolustajille.

— Haluamme tällä kampanjalla muistaa väkivallan uhreja sekä korostaa, että aina, kun ihmisoikeuksien puolustajia kuolee, kuolee myös osa unelmaa, sanoo palvelualojen maailmanliiton Unin Amerikoiden aluesihteeri Marcio Monzane maailmanliiton internetsivuilla olevassa tiedotteessa.

SASKilla on useita hankkeita Kolumbiassa, muun muassa kaupan alan sekä turva- ja ICT-alojen työntekijöiden asemaa vahvistamaan pyrkivä hanke.

Jaa artikkeli: