Suomalaisjärjestöt vaativat ihmisoikeuksien kunnioittamista Kolumbiassa

Kolumbialaiset ovat osoittaneet mieltään muun muassa verouudistusta vastaan. Maan johto on saanut laajaa arvostelua siitä, millä tavoin se on kohdellut mielenosoittajia.

Kolumbiassa alkoivat voimakkaat mielenosoitukset 28. huhtikuuta hallituksen kaavailemaa verouudistusta vastaan. Suurimmat liitot julistivat tuolloin lakon. Nyt mielenosoitukset ovat laajentuneet muun muassa vaatimaan perustuloa sekä lopettamaan poliisiväkivallan.

Kolumbia on saanut osakseen arvostelua suhtautumisestaan mielenosoituksiin ja erityisesti raskaasti aseistautuneiden sotilaiden käskemisestä kaduille. Ihmisoikeusryhmät ovat kirjanneet huomattavasti suurempia kuolonuhrimääriä kuin mitä virallisesti on kerrottu. Esimerkiksi EU on tuominnut Kolumbian mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan.

Mielenosoitus Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa. Kuvituskuva, kuvan mielenosoitus ei liity uutiseen.

Keskusjärjestöt SAK ja STTK ovat yhdessä SASKin kanssa vedonneet Kolumbian presidentti Iván Duqueen, että hän aloittaisi vuoropuhelun mielenosoittajien kanssa ja pyrkisi välttämään väkivaltaa. SASKilla on Kolumbiassa useita hankkeita.

Lue lisää palvelualojen maailmanliitto Uni Global Unionin sivuilta.

Aiheeseen liittyvää

Synkkä vuosi Kolumbiassa

Vuosi 2020 ei tuonut rauhaa Kolumbian ihmisoikeuksien puolustajille. Viime vuonna rekisteröitiin yhteensä 130 rikkomusta muun muassa ay-aktiiveja kohtaan. Suomalainen ay-liike on pyrkinyt vaikuttamaan esimerkiksi vetoamalla

Lue lisää

Työntekijät kyllästyivät huonoihin työoloihin Kolumbiassa

Kolumbian telepalvelualan yrityksen, Teleperformancen, työntekijät vaativat neuvotteluja paremmista työoloista. Työntekijät, jotka palvelevat maailman suurimpia teknologiayrityksiä, ovat ilmoittaneet järjestäytyvänsä ja haluavansa parantaa työolojaan. Työntekijät vaativat ranskalaislähtöistä

Lue lisää

Ihmisoikeuksia ja vaalitulosta kunnioitettava Myanmarissa – suomalaiset järjestöt antavat tukensa kansalaisyhteiskunnalle

SASK ja sen suomalaiset kumppanit Myanmarin hanketoiminnassa SAK, STTK, Teollisuusliitto, Rakennusliitto ja Ammattiliitto PRO esittävät tukensa kansalaisyhteiskunnalle ja vaativat ihmisoikeuksien sekä demokratian kunnioittamista.

Lue lisää