Suomalaiset kenkäyritykset keskitasoa vastuullisuudessa

SASKin yhteistyökumppani Eettisen kaupan puolesta julkaisi selvityksen jalkineiden kehitysmaavalmistuksen vastuusta. Selvitys on osa kansainvälistä Change Your Shoes -kampanjaa, jota molemmat järjestöt ovat mukana. Selvityksessä laitetaan niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin jalkinebrändiyritykset järjestykseen viisiportaisella skaalalla. Tiedot perustuvat yritysten omiin vastauksiin.

Pääpalkinto jäi jakamatta

Yksikään yrityksistä ei saanut korkeinta arvosanaa, eli joukosta ei löytynyt yhtään vastuullisuuden edelläkävijää.

– Yleiskuva on huolestuttava, koska jalkineiden tuotantoon liittyy suuria eettisiä ongelmia. Parkitsijat käsittelevät nahkaa hikipajoissa, joissa he altistuvat kemikaaleille. Ompelijat kokoonpanevat kenkiä nälkäpalkoilla tehtaissa ja kotityönä, kuvaa SASKin asiantuntija Jukka Pääkkönen.

Suurin osa yrityksistä luottaa siihen, että niiden tavarantoimittajat valvovat työoikeuksien toteutumista raaka-aineiden tuotannossa sen sijaan että valvoisivat sitä itse. Harva kenkäyritys on sitoutunut maksamaan jalkineista hintaa, joka mahdollistaisi elämiseen riittävien palkkojen maksun.

Suurin osa suomalaisyrityksistä keskitasoa

Eurooppalaisista merkeistä parhaiten pärjäsivät Adidas, Euro Sko ja El Naturalista. Huonoiten vastuutaan toteuttavat luksusmerkki Prada sekä Geox ja Gabor. Keskitasoa olivat Bata, Clarks, Deichmann, Lowa, Mango ja Nilson.

Puolet mukaan valituista eurooppalaisista kenkäyrityksistä ei vastannut kyselyyn. Suomalaisista kaikki yritykset vastasivat.

Kotimaisista yrityksistä Kesko, Reima ja S-ryhmä olivat kansainvälistä keskitasoa. Neljäs kotimainen yritys, Suomessa valmistava Sievi, pärjäsi paremmin kuin eurooppalaiset yritykset keskimäärin. Se rankattiin toiseksi parhaaseen vastuullisuuskategoriaan.

Sievi on siis samassa luokassa parhaiten pärjänneiden eurooppalaisten brändien kanssa. Yrityksen mukaan sen käyttämät raaka-aineet ja komponentit on tehty Euroopassa.

– Suomalaiset yritykset ovat kyllä ottaneet vastuullisuudessa askelia eteenpäin, mutta työtä on edelleen paljon tehtävänä, Pääkkönen toteaa.

Kansalaisjärjestöt peräänkuuluttavat ammattiliittojen parempaa mukaan ottamista yritysvastuuseen. Yritykset voisivat solmia ammattiliittojen kanssa sopimuksia, joilla ne takaisivat kokoonpanijoille ja parkitsijoille ay-oikeudet ja päästäisivät ammattiliitot valvomaan työoloja.    

Outi Moilala
Kirjoittaja on vapaa yritysvastuun tutkija

Lataa tästä selvitys Vastuullisia kenkiä? Ihmisoikeudet eurooppalaisten ja suomalaisten jalkineyritysten tuotantoketjuissa

Jaa artikkeli: