SASK tuki Nepalin perustuslain syntymistä

Nepalin eri poliittiset ryhmät olivat vääntäneet perustuslaista kättä aina vuodesta 2007, jolloin hindumonarkia syrjäytettiin sisällissodan päätteeksi.

Perustuslain työstämiseen osallistui laajalti myös maan ammattiyhdistysliike, jota SASK on tukenut jo kymmenisen vuotta. Nyt yhteistyö sujuu, mutta Nepalin ay-liike on edelleen hyvin sirpaleinen.

Siellä on peräti yhdeksän erilaisia poliittisia suuntauksia edustavaa keskusjärjestöä, jotka olivat aiemmin hyvinkin erimielisiä maan kehityksestä, kertoo SASKin ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen.

– SASK on koordinoinut Nepalissa useita hankkeita, jotka kaikki ovat liittyneet tavalla tai toisella ay-liikkeen yhdentymiseen. Ilman yhteistä suuntaa työntekijöiden asiaa on vaikea ajaa tuloksekkaasti, korostaa Karppinen.

Kapinalliset mukaan rauhanomaiseen keskusteluun

Jotta keskusjärjestöt saatiin puhaltamaan yhteen hiileen, oli välttämätöntä saada mukaan keskusteluihin myös suurin, kapinallisia tukenut maolainen keskusjärjestö ANTUF. SASK oli ensimmäinen kansainvälisistä solidaarisuusjärjestöistä, joka kannusti sitä lopettamaan väkivaltaisuudet ja aloittamaan rauhanomaisen politiikan työntekijöiden aseman parantamiseksi.

Merkittävä läpimurto saavutettiin, kun SASK vei SAK:n tuella neljän keskusjärjestön johtajat opintomatkalle kansainvälisen työjärjestön ILOn konferenssiin Geneveen vuonna 2008. Mukana oli myös ANTUF.

– Viimeistään silloin eripuraisille ay-johtajille valkeni, millainen voima yhdessä vaikuttamisella on, Karppinen muistelee.

ILO on YK:n alainen järjestö, joka pyrkii vaikuttamaan työoloihin kansainvälisin sopimuksin.

Työelämäkysymyksiä saatiin perustuslakiin

Jo matkaa ennen perustettiin kuitenkin ay-liikkeen yhteisorganisaatio JTUCC, jonka kautta perustuslakiin pystyttiin vaikuttamaan.

– Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista, ja siksi oli tärkeää saada päättäjien tietoon se raadollinen todellisuus, jossa työtä tehdään. Ilman tiettyjen työelämäkysymysten huomioimista perustuslaki tuskin olisi syntynyt, Karppinen arvioi.

Valtavirtaistunut ANTUF lähestyi viime viikolla SASKia viestillä, jossa se kiitti vuolaasti Suomen ay-liikettä tuesta perustuslakiin vaikuttamisessa. SAK:n lisäksi myös Puuliitolla, Rakennusliitolla ja Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitolla, PROlla ja Vakuutusväen Liitolla on ollut SASKin koordinoimia hankkeita Nepalissa. Myös ruohonjuuritason hankkeet, joissa nepalilaiset saman alan liitot ovat tehneet yhteistyötä, ovat Seppo Karppisen mukaan olleet tärkeitä kokonaisuuden kannalta.

– Jos liekin halutaan todella vahvistuvan, yhteen hiileen täytyy puhaltaa monesta suunnasta.

Nyt Nepal on demokraattinen liittovaltio, joka koostuu seitsemästä maakunnasta. Uskonto on erotettu politiikasta ja presidentti korostaa maan monikulttuurisuutta.

HS:n uutinen Nepalin perustuslaista

Jaa artikkeli: