Qatarin kisatyömaiden uhriluku jatkaa kasvuaan

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC arvioi, että yli 4000 siirtotyöntekijää kuolee ennen MM-kisojen avauspotkua vuonna 2022. ITUCin pääsihteeri Sharan Burrowin mukaan maassa kuolee enemmän rakennustyöläisiä kuin kisoihin tulee osallistujia.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK polkaisi heinäkuussa käyntiin kampanjan, jossa kerätään nimiä kansainväliseen vetoomukseen tilanteen muuttamiseksi.

Maailman rikkain maa

Öljy- ja kaasutuloilla vaurastunut Qatar on maailman rikkain maa sekä yksi nopeimmin kasvavista talouksista. Poliittisia puolueita ei ole, ja valta on keskittynyt vahvasti hallitsijaperhe Al Thanin käsiin.

Qatar on käyttänyt 220 miljardia dollaria stadionien ja palveluiden rakentamiseen pelaajia ja faneja varten. Myös teihin ja junaliikenteeseen on panostettu. Dohan pohjoispuolelle rakennetaan kokonaan uusi satelliittikaupunki Lusail, jossa pelataan MM-kisojen loppuottelu.

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen lisäksi Qatar isännöi yleisurheilun vuoden 2019 maailmanmestaruuskisoja. Maa haki myös kesäolympialaisia vuosille 2016 ja 2020. Vaikka olympiakomitean päätös oli kielteinen, hallitsijaperhe rakennutti Khalifa International Stadiumin kupeeseen satoja miljoonia euroja maksaneet olympiamonumentit.

Maa on pinta-alaltaan noin kymmenesosa Lapin maakunnasta, ja siellä asuu noin 2,3 miljoonaa ihmistä. Suurin osa on siirtotyöläisiä, jotka houkutellaan maahan korkeilla palkoilla. Eniten työvoimaa virtaa Intiasta (500 000) ja Nepalista (400 000).

Orjuuttava Kafala-järjestelmä

Qatarissa on käytössä kafala-järjestelmä, joka käytännössä mahdollistaa työntekijöiden laajamittaisen hyväksikäytön. Kansainvälisen ay-liikkeen ja Amnesty Internationalin mukaan kyse on nykyajan orjuudesta.

Kafala tarkoittaa rahoittajaa tai sponsoria. Siirtotyöläinen ei voi saapua maahan tai poistua sieltä ilman työnantajan eli sponsorin lupaa, ja sponsorilla on oikeus takavarikoida työntekijän passi.

Sponsorin ja työntekijän välisellä ristiriitatilanteella voi olla tuhoisat seuraukset. Työntekijä ei voi vaihtaa sponsoria kesken sopimuskauden, ja henkilöllisyystodistuksen mitätöinti tekee oleskelusta Qatarissa laittoman. Järjestelmä altistaa myös muille rikkeille. Siirtotyöläiset majoitetaan epäinhimillisiin oloihin ja usein palkat viivästyvät tai jäävät kokonaan maksamatta.

Qatar lupasi muuttaa järjestelmäänsä toukokuussa 2014 kansainvälisen painostuksen johdosta. Sen jälkeen on tapahtunut vain vähän edistystä, ja maa on jatkuvasti ihmisoikeusjärjestöjen hampaissa. Työntekijöitä kuolee edelleen keskimäärin yksi joka toinen päivä.

Fifa ei voi väistää vastuuta

Onnettomuuksien ja kuolemantapausten määrä kuumuuden, stressin, riittämättömän terveydenhuollon ja puutteellisen ravinnon takia kasvaa koko ajan. Lämpötila rakennustyömailla saattaa nousta päivisin jopa 50 asteeseen, ja lämpöhalvaus onkin yleisin kuolinsyy.

Korruptiosyytteissä ryvettynyt Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ei ole laajasta kansainvälisestä kritiikistä huolimatta ottanut vastuuta kuolemantapauksista. Jalkapallon MM-kisat on satojen miljoonien dollareiden bisnes, ja järjestävällä taholla on mahdollisuus määritellä työntekijöiden oikeuksia koskevat ehdot.

MITÄ VAADIMME FIFALTA?

  1. FIFAn on varmistettava stadioneita ja kisapaikkoja rakentavien työntekijöiden turvallisuus aina, kun MM-kisoja järjestetään. Rakennustyöt eivät saa johtaa tuhansiin kuolemiin.
  2. FIFA on edellytettävä, että työntekijöille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa.
  3. Rakennuspaikoille on järjestettävä riippumattomien tarkastajien käynnit.
  4. FIFAn on huolehdittava, että työntekijöillä on oikeus vaatia oikeuksiaan ja kuulua halutessaan ammattiliittoon ilman pelkoa rangaistuksista.

 

 

Jaa artikkeli: