MM-kisatyömaiden tarkastukset alkamassa Qatarissa

Kansainvälinen rakennustyöntekijöiden liitto BWI pääsee yhdessä qatarilaisten kanssa tarkastamaan jalkapallon MM-kisojen 2022 rakennustyömaita ensi tammikuusta alkaen.

Qatarin kisarakentamisen olosuhteet ovat olleet kansainvälisen ay-liikkeen jatkuvan huolen ja kampanjoinnin kohteena siitä lähtien, kun maa sai kisaisännyyden. Maailman rikkain maa käyttää käytännössä orjatyövoimana siirtotyöläisiä köyhistä Etelä-Aasian maista, ja kisatyömailla pelätään kuolevan tuhansia rakentajia.

BWI ja qatarilainen kisaisännyydestä vastaava komitea ovat laatineet aiesopimuksen, jonka mukaan BWI:n edustajat voivat olla mukana rakennustyömaiden ja rakentajien asuintilojen tarkastuksissa. Ensi vaiheessa pääsy on niiden rakennusalan yritysten kohteisiin, joilla on päämajat BWI:n jäsenmaissa: Itävallassa, Belgiassa, Italiassa, Intiassa ja Kyproksella. BWI alkaa myös kouluttaa komiteaa ja urakoitsijoita työturvallisuus- ja terveyskysymyksistä. Lisäksi käytössä olevat valitus- ja sovittelumekanismit arvioidaan.

SASK kampanjoi Qatarin työolojen puolesta

– Tämä on tärkeä askel pyrkimyksissämme luoda Qatariin mekanismeja, joilla MM-kisarakentajien turvallisuus voidaan varmistaa, kommentoi BWI:n pääsihteeri Ambet Yuson. Seuraavan vuoden aikana rakentajien määrä on huipussaan, noin 30 000:ssa, kertoi qatarilaisen neuvotteluosapuolen pääsihteeri Hassan al-Thawadi.

BWI teki samanlaisen aiesopimuksen myös vuoden 2018 kisaisännän Venäjän kanssa ja on tähän mennessä käynyt tarkastamassa kymmenen työmaata. Venäjän-tarkastuksilla mukana on ollut suomalaisia, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan Rakennusliitto ei ole lähdössä tarkastamaan Qatarin työmaita, kertoo Rakennusliiton kansainvälinen sihteeri Nina Kreutzman. Sen sijaan muista Pohjoismaista on sunnuntaina 20. marraskuuta lähdössä Qatariin delegaatio ensimmäiselle tiedonhankintamatkalle. Suomesta delegaatioon osallistuvat Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila ja Palloliiton varapääsihteeri Timo Huttunen

SASK on kerännyt nimiä vetoomukseen, jossa Fifaa ja Qataria vaaditaan parantamaan työntekijöiden työolosuhteet. Voit vielä allekirjoittaa vetoomuksen.

Lue ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUCin 34-sivuinen raportti The Case Against Qatar.

18.11. Korjattu juttuun Palloliiton edustaja tarkastusdelegaatiossa.

Aiheeseen liittyvää

MM-kisojen paineen alla saavutetut lakiuudistukset uhkaavat valua hukkaan Qatarissa

Jalkapallon MM-kisat ovat tuoneet Qatariin tavallistakin enemmän siirtotyöntekijöitä. Pääosin he tulevat eri puolilta Aasiaa ja Afrikkaa. Kiistanalaisista kisoista on jäätävä pysyvä perintö Qatariin, niin että

Lue lisää

Ihmisoikeusloukkauksien lopettaminen on päättäjien ja kisojen isäntämaiden vastuulla

Siirtotyöntekijöiden oikeuksista täytyy pitää huolta niin kisojen aikana kuin niiden jälkeenkin. Jokainen jalkapallon ystävä voi käyttää vaikutusvaltaansa.

Lue lisää

Ihmisoikeudet ja työntekijät jälleen unohtuneet Qatarissa 

Kilpeään urheilukisojen avulla kiillottamaan pyrkivä Qatar käyttää siirtotyöntekijöitä hyväkseen kuten ennenkin. Jalkapallon MM-kisojen alla hieman parantunut ihmisoikeustilanne on taas heikentynyt, kirjoittaa SASKin Ellinoora Vesala. 

Lue lisää