Olympialaisten ylikaupallisuus toi mielenosoittajat Lontoon kaduille

Yleisradion MOT-ohjelma kertoi liikehdinnästä maanantaina 4. kesäkuuta. Kansainvälinen Play Fair -verkosto raportoi Lontoon kisojen sponsoreiden ongelmista jo viime vuoden lopulla. Verkoston toimeksiannosta viime vuoden lopulla tehty tutkimus osoitti, että monen brändiyhtiön lupaukset kunnioittaa työoikeuksia ovat jääneet täyttymättä. Varsinaiseksi mustaksi lampaaksi osoittautui Adidas.

MOT:n ohjelmassa esiintyneet Lontoon kisa-aktivistit pitävät esillä olympiasponsorien epäeettistä toimintaa. Kisojen edellä ja aikana aktiivit aikovat huolehtia siitä, että maailmalla leviää tieto kisoihin sponsoreina ja alihankkijoina osallistuvien monikansallisten yritysten epäeettisestä toiminnasta. Tietoa levitetään muun muassa Greenwash Gold 2012 -kampanjan  avulla.

Aktivistien mukaan epäeettiseen toimintaan syyllistyvät yhtiöt koettavat kohentaa mainettaan esiintymällä näkyvästi rehtiä kilpailua korostavan olympialiikkeen yhteydessä. Vakaviin rikkomuksiin reilun pelin henkeä vastaan ovat syyllistyneet kaivosyhtiö Rio Tinto, öljy-yhtiö BP, kemikaalien valmistaja Dow Chemical ja useat muut, Greenwash Gold -kampanjan sivustossa kerrotaan.

MOT:n raportissa esiintynyt kansalaisjärjestö War on Wantin edustaja muistutti kurjista palkoista ja työolosuhteista, joissa Adidas, Puma ja Nike ovat teetättäneet olympiaurheilijoidenkin käyttämiä urheiluasuja ja -jalkineita. War on Wantin raportti Race to the bottom paljastaa, miten näiden yhtiöiden epäeettisyys on ilmentynyt Bangladeshissä.

Britanniassa opiskeleva suomalainen kansalaisaktiivi Fanny Malinen päätteli MOT:n ohjelmassa, että poliisin kovat otteet viime kuukausina Occupy-liikkeen mielenosoituksia vastaan pyrkii vaientamaan kriittiset äänet. Maan hallitus haluaa, että olympialaisten aikana Lontoosta ei kuulu olympialaisten kaupallisuuden ja sponsorien epäeettisyyden arvostelua, Malinen kiteytti.  

Juhani Artto, Aleksi Vienonen (SASK)

Aiheeseen liittyvää

”Ne ovat järjettömimmät kisat ikinä”

Intohimoinen jalkapallon ystävä Paavo Arhinmäki uskoo, että muutoksia voi Qatarissa tapahtua vain, jos muu maailma jatkaa painostustaan kisojen jälkeenkin.

Lue lisää

Mitä MM-kisoista jäi käteen Qatarin siirtotyöntekijöille?

Kansainväliset ammattiliitot ilmaisevat huolensa Qatarin siirtotyöntekijöiden tilanteesta jalkapallon MM-kisojen jälkeen. Kuten pelättiin, ihmisoikeuskysymykset eivät ole edenneet.

Lue lisää

Työntekijät kyllästyivät huonoihin työoloihin Kolumbiassa

Kolumbian telepalvelualan yrityksen, Teleperformancen, työntekijät vaativat neuvotteluja paremmista työoloista. Työntekijät, jotka palvelevat maailman suurimpia teknologiayrityksiä, ovat ilmoittaneet järjestäytyvänsä ja haluavansa parantaa työolojaan. Työntekijät vaativat ranskalaislähtöistä

Lue lisää