Nälkäiset poliisit elävät lahjuksilla

Francisco, 30-vuotias valtion rakennusta vartioiva poliisi, sanoo ymmärtävänsä lahjuksia vaativia kollegoitaan.

– Olen onnekkaassa asemassa, sillä saan lämmittää lounastauolla omat evääni viraston keittiön mikroaaltouunissa. Katuja partioivat kollegani eivät välttämättä syö mitään 24-tuntisen työvuoron aikana. Heillä on nälkä. Poliisin minimipalkka on 3 000 meticalia eli vajaat 80 euroa kuussa. Pelkästään perheen ruoka kuukauden ajalta maksaa kaksi kertaa enemmän.

Francisco kertoo, että poliisien surkean palkan takia monien motivaatio on nollassa ja heistä tulee suoranaisia varkaita. Korruptio on paitsi tulonhankintakeino myös tapa osoittaa mieltä.

Tavoitteena lakko-oikeus

Mosambikin julkisten alojen työntekijät saivat viime vuonna oikeuden järjestäytyä ammattiliittoihin. Vaikka laista neuvoteltiin peräti 13 vuotta, monet ammattiryhmät, kuten poliisit ja tuomarit, jäivät sen ulkopuolelle. Lakko-oikeutta ei ole herunut kenellekään.

Julkisten alojen työntekijät muodostavat Mosambikin suurimman työsopimussuhteessa
työskentelevien palkansaajien ryhmän. SASKin ja JHL:n hanke kaudelle 2015–2017 tukee alan ammattiliittoa SINAFPia, joka ajaa hallitusneuvotteluissa lakko-oikeutta. Samaan aikaan hankitaan lisää jäseniä, järjestetään peruskoulutusta ja tiedotetaan uudesta laista.

Koko artikkkeli ilmestyi SASKin Työmaana maailma -lehdessä joulukuussa 2014. Lue pidempi juttu verkkolehdestä.

Aiheeseen liittyvää

Eduskuntavaalit: On tärkeää turvata rahoitus työelämän ihmisoikeuksien puolustamiselle maailmalla

Äänestämällä eduskuntavaaleissa voi vaikuttaa myös siihen, miten Suomi tukee työntekijöiden oikeuksia muualla maailmassa.

Lue lisää

Pitkäjänteistä työtä työelämän ihmisoikeuksien puolesta

Kymmenen vuotta ei ole aika eikä mikään, jos tavoitteena on parantaa vaikkapa kahden miljoonan indonesialaisen työehtoja. SASKin hankkeissa vuonna 2019 saavutetut tulokset ovat vaatineet paitsi

Lue lisää

Väritetään maailma oranssiksi väkivaltaa vastaan

Oranssit päivät -kampanjalla kiinnitetään huomio sukupuolittuneeseen väkivaltaan maailmanlaajuisesti. Toimia tarvitaan, sillä esimerkiksi suomalaisista lähes puolet on huolissaan turvallisuudestaan, kirjoittaa SASKin tasa-arvoasiantuntija Tarja Valtonen järjestön

Lue lisää