Meeri Koutaniemi dokumentoi kotiapulaisten arkea Mosambikissa

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi tutustui Mosambikissa SASKin hankkeeseen, jota tuetaan Nenäpäivä-keräyksellä. Koutaniemi myös dokumentoi kotiapulaisten ja heidän perheidensä arkea.
Mosambikilaisen kotiapulaisten ammattiliiton pääsihteeri Maria Joakin Meeri Koutaniemen kuvaamana.

SASKin kotiapulaishankkeen tarkoitus on parantaa kotiapulaisten ja heidän perheidensä asemaa Mosambikissa.

– Vaikka kotiapulaisten elämä on monin tavoin rankkaa, toivon, että ihmiset näkevät kuvissani lasten ilon ja tapaamieni naisten toiveet. Kohtaamillani naisilla oli selkeästi tahtoa tehdä omasta ja lastensa elämästä parempaa, Koutaniemi kuvailee.

Kotiapulaisena työskentelevät naiset tekevät hyvin pitkiä työpäiviä ilman kunnollisia työehtoja. Lisäksi heidän lasten on usein pärjättävä omillaan äitien pitkien työpäivien ajan.

– Minusta oli hyvin koskettavaa nähdä, kuinka nämä naiset laittoivat lapsensa ja heidän tulevaisuutensa kaiken muun edelle. Työskentely kotiapulaisena on monelle ainoa keino elättää perhe, Koutaniemi kertoo.

”Heillä on nyt oikeus sosiaaliturvaan”

SASKin ja Nenäpäivän tuella on jo saatu aikaan rohkaisevia tuloksia. Kotiapulaiset ovat perustaneet Mosambikissa ammattiliiton, joka vaatii heille parempia työehtoja. Heillä on nyt oikeus sosiaaliturvaan, ja heidän palkkojaan on saatu hieman korotettua.  Osa kotiapulaisista tekee nykyään kuuden päivän työviikkoa entisen seitsemän päivän sijaan. Tavoitteena on, että kotiapulaisten ja heidän perheidensä asema tulee paranemaan tulevaisuudessa.

”Tarkoitus laastaroida vaan muuttaa rakenteita”

– Mosambikin hanke osoittaa, kuinka kehitysavun ei ole tarkoitus laastaroida, vaan muuttaa epäinhimillisiä ja epäoikeudenmukaisia rakenteita perusteellisesti paikallisia ihmisiä kuunnellen ja tukien. Tästä heijastuvat muutokset ovat pysyviä, kun paikalliset järjestäytyvät itse oikeuksiensa vaatimiseksi ja ylläpitämiseksi, Koutaniemi toteaa.

Teksti: Nenäpäivä
Kuvat: Meeri
Koutaniemi

 

 

Aiheeseen liittyvää

Kun aikuiset saavat kunnon palkkaa työstään, pääsevät lapset kouluun

Kotiapulaiset tekevät töitä yksityiskodeissa ja ovat siksi haavoittuvassa asemassa. Mosambikissa koronapandemia on jättänyt heidät miltei mahdottoman valinnan eteen: täytyy valita joko työnantaja tai perhe. Nenäpäivähankkeen

Lue lisää

Kotien työntekijät ja heidän lapsensa hyötyvät parantuneesta toimeentulosta ja sosiaaliturvasta

Kotitalouksien työntekijät ja heidän perheensä ovat miltei kaikissa yhteiskunnissa hyvin heikossa asemassa. SASKin kumppanit tekevät työtä ihmisten puolesta, jotka jäävät marginaaliin.

Lue lisää

Yli 60 prosenttia maailman työläisistä työskentelee epävirallisessa taloudessa

Valtaosa maailmalla tehdystä työstä on epävirallista. Koronapandemia on lisännyt sen määrää entisestään. SASK tekee työtä epävirallisten työntekijöiden oikeuksien puolesta monin paikoin pyrkimällä virallistamaan kotiapulaisten ja

Lue lisää