Liittojohtaja irtisanottiin ilman perusteluita, työntekijät vaativat oikeutta

Ammatillisen järjestäytymisen estäminen, ”union busting”, on edelleen ongelma, kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Bangladeshissa ammattiliiton pääsihteeri sai potkut, kun alkoi taistella ulkoistuksia vastaan.

Bangladeshissa telealan yrityksen Grameenphonen työntekijät syyttävät yritystä laittomasta irtisanomisesta. Ammattiyhdistys Grameenphonen Employees Unionin pääsihteeri Mia Masud vastaanotti 27. lokakuuta sähköpostin, jossa todettiin, ettei hänen työpanokselleen ollut enää tarvetta. Irtisanomiselle ei esitetty muita perusteita. Työntekijät epäilevät Masudin irtisanomisen taustalla olevan sen, että hän on taistellut äänekkäästi muun muassa ulkoistuksia vastaan.

Ammattiliitto Pron kansainvälinen asiantuntija Rauni Söderlund sanoo, että vastaava toiminta on tavallista, mutta valitettavaa.

— Työntekijän annetaan ymmärtää, että kyse on henkilökohtaisista syistä, vaikka todellisuudessa halutaan eroon liiton aktiivista.

Ammattiliittojen maailmanjärjestö ITUCin mukaan ammatillista järjestäytymistä estetään edelleen 74 %:ssa maailman maista. ITUC järjestää vuosittain maat viiden asteen skaalalle riippuen siitä, miten hyvin maat kunnioittavat työntekijöiden oikeuksia. Bangladesh on ITUCin listauksen mukaan yksi kymmenestä huonoimmasta maasta työtätekeville.

Grameenphone Employees Union on aloittanut äänekkään kampanjan Mia Masudin takaisin palkkaamiseksi. Liitot ja keskusjärjestöt ympäri maailmaa ovat lähettäneet solidaarisuusviestejä Grameenphonen työntekijöille.

Ihmisiä Bangladeshin pörssin edessä.
Työntekijät muodostivat rauhanomaisen mielenosoituksen Bangladeshin pääkaupungin Dhakan pörssin edessä marraskuussa. Kuva: GPEU

Grameenphone on norjalaisen Telenorin tytäryhtiö. Telenor on sitoutunut globaaliin puitesopimukseen, jolla taataan muun muassa työntekijöiden järjestäytymisoikeudet. Söderlund penää tapauksessa myös Telenorilta toimia.

— Ei voi olla niin, että Euroopan ulkopuolisten työntekijöiden oikeuksia voidaan polkea miten vain.

SASKilla, Ammattiliitto Prolla, Vakuutusväen liitto VvL:lla ja Unio:lla on hanke Bangladeshissa, jossa pyritään parantamaan muun muassa tele- ja ICT-alojen työntekijöiden oloja ja oikeuksia. Hanke toteutetaan yhteistyössä palveluajojen maailmanliitto UNIn kanssa.

Juttua päivitetty 4.1.2021 kello 13.44: Mia Masud on sittemmin saanut takaisin työnsä.

Jaa artikkeli: