Kriisiapua heikoimmassa asemassa oleville työntekijöille

SASKin hallitus päätti kokouksessaan kriisiavusta, joka kanavoidaan nykyisten yhteistyökumppanien kautta. Tuen tarkoituksena on auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden asemaa.

Koronaviruspandemia vaikuttaa elämään kaikkialla maailmassa, ja pandemia näkyy myös SASKin toiminnoissa. Virusepidemia vaikuttaa myös maailman työntekijöiden asemaan eri tavoin. ILOn viimeisimmän arvion mukaan 1,6 miljardia ihmistä epävirallisella sektorilla, lähes puolet maailman työvoimasta, on välittömässä vaarassa menettää toimeentulonsa.

Tilanne useissa SASKin kumppanimaissa on erittäin kriittinen. Joillakin aloilla työntekijöiden työ ja palkanmaksu ovat koronaviruksen takia kokonaan keskeytyneet, eikä työntekijöillä ole minkäänlaista sosiaaliturvaa tai vaihtoehtoista tulonlähdettä. Esimerkiksi kotitaloustyöntekijöiden asema on tilanteessa heikko, sillä heitä ei aina tunnusteta edes virallisesti työntekijöiksi. Myös tekstiilitehtaiden työntekijät Myanmarissa ja Bangladeshissa ovat joutuneet epätoivoiseen asemaan, kun tehtaat ovat yllättäen sulkeneet ovensa raaka-aineiden ja tilausten puutteessa jättäen työntekijät ilman minkäänlaista sosiaaliturvaa.

SASKin hallitus päätti kokouksessaan kriisiavun myöntämisestä kumppanijärjestöjen heikoimmassa asemassa oleville jäsenille. Kriisiapua tarjotaan kuudessa keskeisimmässä ohjelmamaassa; Myanmarissa, Mosambikissa, Nepalissa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Kolumbiassa. Kussakin maassa apua tarjotaan korkeintaan 10 000 euroa, eli kriisiavun kokonaissumma on korkeintaan 60 000 euroa. Kriisiapu myönnetään lahjoituksena hakemusta vastaan ja sen käytöstä raportoidaan SASKille. Tuetun toiminnan tulee olla selkeästi erillään SASKin normaalista hanketoiminnasta. Tuki kanavoidaan SASKin nykyisten yhteistyökumppanien kautta, joilla on kapasiteetti suunnitella, toteuttaa ja raportoida näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Kuva: Niko Kavenius.

Aiheeseen liittyvää

SASKin kriisiapu tavoitti jopa 5 000 perhettä

SASKin hallitus päätti keväällä myöntää tukea koronan vuoksi toimeentulonsa menettäneille työntekijöille. Yhteensä tukea annettiin viiteen maahan. Tyypillisin tuen muoto oli ruoka-apupaketti. Tuki toteutettiin kokonaan SASKin

Lue lisää

Kolumbian G4S:n työntekijöille historian ensimmäinen työehtosopimus

Turvallisuuspalveluita tarjoava G4S on yksi SASKin kohdeyrityksistä hankkeessa, jossa pyritään neuvottelemaan onnistuneita työehtosopimuksia.

Lue lisää

Työntekijöiden oikeuksia rikotaan ympäri maailmaa

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC julkaisee vuosittain työntekijöiden oikeuksista maailmanlaajuisesti kertovan Global Rights Index -raportin. Sen mukaan muun muassa 74 %:ssa maista rajoitettiin oikeutta liittyä ammattiliittoon.

Lue lisää