Kolumbian G4S:n työntekijöille historian ensimmäinen työehtosopimus

Turvallisuuspalveluita tarjoava G4S on yksi SASKin kohdeyrityksistä hankkeessa, jossa pyritään neuvottelemaan onnistuneita työehtosopimuksia.
Rahankuljetusauto Medellínissä, Kolumbiassa. Kuva: Tom Parker.

Kolumbian G4S-turvallisuusalan yrityksen työntekijät ovat saaneet neuvoteltua historiansa ensimmäisen työehtosopimuksen.

G4S:n ja työntekijöitä edustavan UNTRAG4S:n välinen sopimus takaa muun muassa sen, että työntekijöiden saamia bonuksia korotetaan seuraavalle viisivuotiskaudelle. Työntekijöille ja heidän perheenjäsenilleen tarjotaan tukea kuolemantapauksessa. Ammattiliitto onnistui myös neuvottelemaan oikeudenmukaisemmasta kurinpitomenetelmästä, jossa työntekijä voi turvautua liiton tarjoamaan oikeusapuun.

— Olen iloinen ja ylpeä UNTRAG4S-liiton saavutuksesta. Latinalaisessa Amerikassa moni ammattiyhdistysaktiivi tekee töitä usein työpaikkansa kustannuksella, Kolumbiassa jopa henkensä, sanoo PAMin kansainvälisen järjestötoiminnan asiantuntija Mari Taivainen.

G4S:llä on globaali puitesopimus palvelualojen maailmanliitto UNI Global Unionin kanssa. UNI neuvottelee monikansallisten yritysten kanssa puitesopimuksia, joilla korostetaan työelämän perusoikeuksien noudattamista. Globaaleilla sopimuksilla saadaan monikansalliset yritykset noudattamaan paremmin kehittyvien maiden työntekijöiden oikeuksia.

G4S on yksi kohdeyrityksistä SASKin hankkeessa, jossa koulutetaan ay-aktiiveja ja johtajia muun muassa neuvottelutaidoissa, jotta yritysten kanssa saadaan neuvoteltua onnistuneita työehtosopimuksia. Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Ammattiliitto Pro ovat SASKin ovat SASKin kotimaisia hankekumppaneita Kolumbian palvelualojen hankkeessa.

 

Aiheeseen liittyvää

Suomalaisjärjestöt vaativat ihmisoikeuksien kunnioittamista Kolumbiassa

Kolumbialaiset ovat osoittaneet mieltään muun muassa verouudistusta vastaan. Maan johto on saanut laajaa arvostelua siitä, millä tavoin se on kohdellut mielenosoittajia.

Lue lisää

Työntekijät kyllästyivät huonoihin työoloihin Kolumbiassa

Kolumbian telepalvelualan yrityksen, Teleperformancen, työntekijät vaativat neuvotteluja paremmista työoloista. Työntekijät, jotka palvelevat maailman suurimpia teknologiayrityksiä, ovat ilmoittaneet järjestäytyvänsä ja haluavansa parantaa työolojaan. Työntekijät vaativat ranskalaislähtöistä

Lue lisää

Historiallisen pitkä lakko päättyi työehtosopimukseen

Kolumbian hiiliteollisuuden työntekijöiden Sintracarbón-ammattiliitto ja Cerrejón-yritys ovat päässeet sopimukseen työehdoista. Samalla sopimus päättää yhden pisimmistä lakoista kaivoksen historiassa.

Lue lisää