Kestääkö Kånken eettisen tarkastelun?

Kuluttaja yrittää selvittää lempituotteidensa tuotanto-olosuhteita. Sarjan kolmennesa osassa käsittelyssä on Kånken-reppu.

1 Tiedot nettisivuilla

Kohdassa ”Vastuu” on maininta ympäristövaikutuksista ja Fjällrävenin toimintaohjeista.

2 Kysely

Lähetän sähköpostilla kysymyksen repun alkuperästä nettisivuilla ilmoitettuun osoitteeseen. Kysymyksen saa esittää englanniksi tai ruotsiksi.

3 Vastaus

Fjällrävenin yritysvastuujohtajalta tulee sähköpostia 7 päivää myöhemmin: Viestissä mainitaan, että reput valmistetaan kahdessa tehtaassa Vietnamissa ja Kiinassa. Viestissä on linkki emoyhtiö Fenix Outdoorin yritysvastuuraportteihin ja tavarantoimittajalistaan. Maininta auditoinneista sekä jäsenyydestä Fair Labor Associationissa (FLA).

4 Lisäkysymys

Pyydän Fjällräveniä tarkentamaan: missä listassa mainituista tehtaista reput valmistetaan?

5 Vastaus

”Olemme päättäneet, ettemme julkista tuotekohtaisia tehdaslistoja.”

6 Asiantuntija

Finnwatchin Sonja Vartiala ehdottaa, että linkeistä voisi tutkia, mikä auditointijärjestelmä on käytössä. Niiden välillä on suuria eroja. Jos yhtiö on FLA:n jäsen, järjestön verkkosivuilta pitäisi löytyä tehtaille tehdyt auditointiraportit.

7 FLA:n verkkosivut

Sivuilta löytyy raportti, jonka mukaan Kiinan tehtaalla on ongelmia etenkin siirtotyöntekijöiden sosiaaliturvan kanssa. Työaikakirjanpitoa ei tehdä riittävän tarkasti, eivätkä kaikki työntekijät saa tarvittavaa yhden päivän vapaata viikossa. Raportista näkee myös aikataulun korjaustoimenpiteille.

8 Lopputulos

+ Emoyhtiön tehdaslistat julkisia
+ Tietoa tehdasoloista saatavilla
– Ei tietoa raaka-aineiden alkuperästä
– Puutteita työoloissa yhtiön käyttämällä tehtaalla

Termit

Fair Labour Association: Vastuullisuusverkosto, jonka jäsenyritysten on noudatettava tiettyä vastuuohjeita koko tuotantoketjussaan. Ei kuitenkaan takaa täyttä vastuullisuutta.

Auditointi: Yritystoiminnan arviointi vastuullisuuden näkökulmasta. Auditoinnin avulla halutaan taata läpinäkyvyys.

Finnwatch: Kansalaisjärjestö, joka tarkkailee etenkin suomalaisten yritysten toiminnan ihmisoikeusvaikutuksia.

Tuotantoketjujen läpinäkyvyys: Kun yritykset julkistavat tuotantoketjunsa, huonoihin työoloihin ja ympäristörikkeisiin on helpompi puuttua. Tämän takia myös SASK kampanjoi tuotannon läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Juttu julkaistiin SASKin uudistuneessa Työmaana maailma -lehdessä. Voit tilata lehden sekä kertoa, minkä tuotteen tuotanto-olosuhteet kiinnostavat sinua: viestinta@sask.fi.

Vinkki!

Osoita yritykselle, että tuotteiden tuotanto-olot kiinnostavat – siitäkin huolimatta, että saamasi vastaus menee yli hilseen. Sosiaalinen media on tehokas tapa vaikuttaa yrityksiin.

Lue lisää: Näin vaikutat kuluttamiesi tuotteiden valmistusoloihin (SASK 27.1.2017)

Jaa artikkeli: