Kaivosmiesten vaimot elättävät nyt perheensä

Ghanan kaivoksilla työt saattavat päättyä koska tahansa. Työllisyys heittelee raaka-aineen hinnan muutosten tahtiin.

Erityisesti Obuasin kaivoskaupungissa tilanne on paha. Kaivosmiehet jäivät työttömiksi, kun kultakaivos sulki ovensa uudistaakseen teknologiaa. Kun kaivos joskus avataan uudelleen, miehet tuskin saavat työtä, koska heillä ei ole digitalisaation vaatimaa osaamista.

Stressi toimeentulosta on näkynyt perheissä riitoina ja masennuksena. Monet lapset ovat välillä joutuneet keskeyttämään koulunkäynnin rahapulan vuoksi.

Naiset ovat ottaneet ohjat kuitenkin omiin käsiinsä. He ovat kouluttautuneet ja pyörittävät nyt kukoistavaa pikkubisnestä eri aloilla.

Ensimmäinen oma pankkitili

Viisikymppinen Elizabeth Botchway on viiden lapsen äiti. Ennen hän ei käynyt töissä, eivätkä rahat riittäneet, ja perhe oli aina velkakierteessä. SASKin tukemilla kursseilla Elizabeth on oppinut tekemään hibiskusjuomia ja jogurtteja myyntiin.

– Ennen mieheni luuli aina minun tulevan pyytämään rahaa, kun halusin jutella. Nyt hän tietää, että minulla on omaa rahaa jopa säästöiksi asti.

Starttirahat kiertoon

Kaivosmiesten vaimot Obuasin ja Tarkwan kaupungeissa ovat nyt yhteisöjensä kantavia voimia. He tuovat perheille kaivatun toimeentulon, ja monet työttömät tai lomautetut miehet auttavat nyt vaimojaan.

SASK on tukenut kaivosmiesten vaimoja muun muassa Nenäpäivä-varoin. Hankkeeseen osallistui suoraan noin 3 000 naista, ja yrityksiä on perustettu sadoittain. Tuki on mahdollistanut esimerkiksi starttirahat.

Kilpailu ei kuulu näiden naisten arvomaailmaan, vaan he haluavat jakaa hyvää muille. Kun apu on nyt päättymässä, naiset päättivät palauttaa saamansa starttirahat yhdistykselle 10 prosentin korolla, jotta sitä voidaan jakaa seuraaville rohkeille aloittajille.

Teksti: Laura Ventä

Artikkeli julkaistu Työmaana maailma -lehdessä 2/2017, jonka voit lukea verkossa täällä.

Jos haluat lehden kotiisi kaksi kertaa vuodessa, lähetä yhteystietosi sähköpostitse viestinta@sask.fi

Aiheeseen liittyvää

Miljoonat kotiapulaiset elävät köyhyydessä – ja eniten kärsivät heidän lapsensa 

Maria Lucia ei tiennyt, että hänen poikansa oli lopettanut koulun. Sillä on kauaskantoisia seurauksia. Maailman kotiapulaisten työ on usein lainsuojatonta, palkka on olematon ja esimerkiksi vapaapäiviä

Lue lisää

Kun metsä voi hyvin, se elättää

Nepal tunnetaan maailman korkeimmista vuorista, mutta maan pinta-alasta lähes puolet on metsää. Sitä pitäisi suojella, mutta samalla se tarjoaa työtä kymmenille tuhansille ihmiselle. Voiko nämä

Lue lisää

”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo

Etenkin epävirallisen sektorin työntekijät ovat tyhjän päällä koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi ja miljoonat voivat syöksyä köyhyyteen, varoittavat YK:n kehitysohjelman UNDP:n asiantuntijat. Toisaalta kriisi voi olla

Lue lisää