Jo yli 40 000 ihmistä vastustaa hallituksen kehitysyhteistyöleikkauksia

”Vastustamme hallituksen kaavailemia rajuja leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Suunnitellut leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin ovat kohtuuttoman rajut ja uhkaavat halvaannuttaa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun.”

Tämän viestin haluaa jo yli 40 000 suomalaista välittää päättäjille ennen 9. syyskuuta alkavaa budjettiriihtä. Nyt jo suljettu vetoomus luovutetaan kehitysministeri Lenita Toivakalle mielenosoituksessa tiistaiaamuna. Torstaihin mennessä pelkästään mielenilmaukseen oli ilmoittautunut jo yli 3000 ihmistä.

”Ihmisiä hävettää Suomen tapa laistaa yhteisestä vastuusta. Suomalaiset kyllä välittävät maailman tilasta ja kanssaihmisistään, mutta hallitus ei näytä näin tekevän, sillä kehitysyhteistyöhön kohdistuu historiallisesti suurimmat ja muihin sektoreihin verrattuna suhteellisesti mittavimmat leikkaukset”, toteaa Kepan puheenjohtaja Elina Vuola.

Suomen hallitus aikoo leikata noin puolet varsinaiseen kehitysyhteistyöhön suunnatuista varoista ensi vuoden alussa. Leikkaukset keskeyttävät lukuisia käynnissä olevia hankkeita ja jättävät sadattuhannet kehitysmaiden ihmiset tyhjän päälle. Niin asiantuntijat, koko eduskunnan oppositio kuin nyt myös tuhannet tavalliset kansalaiset vastustavat näin rajuja leikkauksia kehitysyhteistyöhön.

”Varojen leikkaaminen kehitysyhteistyöstä on erityisen vastuutonta nyt, kun olemme keskellä yhtä ihmiskunnan pahimmista pakolaiskriiseistä. Ihmisten hädän keskellä kehitysyhteistyövaroja siirretään enenevissä määrin yritysten tukemiseen”, Vuola sanoo.

Mielenilmaus alkaa kokoontumisella Espan lavalle aamulla kello 8, missä tunnelmaa nostattavat musiikkiesitykset ja puheet. Värikäs väkijoukko marssii rumpu- ja sirkusryhmien tahdittamana Espalta kulkueena Katajanokalle luovuttamaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakalle vetoomuksen kehitysyhteistyön puolesta. Lopuksi mielenosoittajat vetävät päähänsä ruskeat paperipussit, koska Suomen äkilliset leikkaukset kehitysyhteistyöstä hävettävät.

Mielenilmausta vastuullisen Suomen puolesta tukee entinen puolustusministeri ja lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä toiminut vaikuttaja Elisabeth Rehn. Tilaisuudessa esiintyvät muun muassa Tommy Lindgren ja Pietarin Spektaakkeli. Tilaisuuden juontavat Njassa ja Anna Laine.

Mielenilmauksen järjestää kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa ry yhdessä jäsenjärjestöjensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa. Tilaisuus on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Vetoomuksen voit allekirjoittaa 7.9. asti täällä: www.pelastetaankehitysyhteistyo.fi

#mevälitämme #eiköyhimmiltä

Aiheeseen liittyvää

Finlandia kajahti komeasti, kun kehitysyhteistyöjärjestöt vetosivat hallitusneuvottelijoihin

Suomi ei käännä selkäänsä maailmalle -kampanjan vetoomus luovutettiin eilen hallitusneuvotteluja vetävälle Kokoomukselle.

Lue lisää

Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista – tätä Suomen verorahoilla saadaan aikaan

Suomen kehitysyhteistyö on vaikuttavaa ja tuloksellista, selviää tänään keskiviikkona julkaistusta kehityspolitiikan tulosraportista. Maailman monet kriisit korostavat pitkäjänteisen kehitysyhteistyön tärkeyttä.

Lue lisää

Yli 60 prosenttia maailman työläisistä työskentelee epävirallisessa taloudessa

Valtaosa maailmalla tehdystä työstä on epävirallista. Koronapandemia on lisännyt sen määrää entisestään. SASK tekee työtä epävirallisten työntekijöiden oikeuksien puolesta monin paikoin pyrkimällä virallistamaan kotiapulaisten ja

Lue lisää