Iso joukko kansainvälisiä vähittäiskauppajättejä sitoutui Bangladeshin sopimukseen

Suomalaisyrityksistä sopimukseen sitoutui määräaikaan mennessä vain Stockmann-konserni. Useat kotimaiset yritykset ovat kuitenkin kertoneet harkitsevansa vielä sopimukseen liittymistä.

Sopimusta ovat ajaneet maailman teollisuustyöntekijöiden järjestö IndustriALL, yksityisten palvelualojen maailmanjärjestö UNI, johtavat kansalaisjärjestöt, kansainvälinen Puhtaat vaatteet -verkosto sekä työntekijöiden oikeuksia ajava Workers Rights -liitto. Järjestöt kiittävät sopimukseen sitoutuneita yrityksiä vastuullisesta toiminnasta huhtikuussa sattuneen Rana Plaza -tragedian jälkeen.

Määräaikaan mennessä seuraavat yritykset allekirjoittivat sopimuksen: H&M, Inditex, C&A, PVH, Tchibo, Tesco, Marks & Spencer, Primark, El Corte Inglés, jbc, Mango, Carrefour, KiK, Helly Hansen, G-Star, Aldi, New Look, Mothercare, Loblaws, Sainsbury’s, Benetton, N Brown Group, Stockmann, WE Europe, Esprit, Rewe, Next, Lidl, Hess Natur, Switcher, A&F.

Mukaan pääsee vielä

IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina kiittää mukaan lähteneitä yrityksiä.

– Sopimuksen allekirjoittaneille yrityksille pitää hurrata. H&M näytti tietä allekirjoittamalla sopimuksen ensimmäisenä tällä viikolla.

– Emme sulje ovia yrityksiltä, jotka haluavat liittyä sopimukseen määräajan jälkeen. Me kuitenkin alamme toteuttaa sopimusta jo tästä päivästä lähtien. Myöhemmin mukaan lähteneet eivät voi vaikuttaa päätöksiin, joita on jo tehty. Juna liikkuu, eikä mukana ei voi olla ei-sitoutuneita matkustajia.

– Puhumme nyt maailman hyväksikäytetyimpiin kuuluvien työntekijöiden työolojen ja elämien parantamisesta. Nämä ihmiset tienaavat 38 dollaria kuukaudessa vaarallisissa olosuhteissa, Raina toteaa.

Vastuullisuutta kaivataan

Myös Palvelualojen ammattiliitto PAMin 1. varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo iloitsee siitä, että kansainväliset toimijat ovat lähteneet laajalti mukaan sopimukseen. Samalla hän toivoo, että Stockmannin lisäksi myös muut suomalaisyritykset sitoutuisivat sopimukseen.

– Toivon, että suomalaiset vastuulliset yritykset tekisivät päätöksen ja lähtisivät vielä mukaan turvallisuussopimukseen, Ylitalo sanoo.

UNIn pääsihteeri Philip Jennings on pettynyt suuryrityksiin, jotka eivät halunneet sitoutua sopimukseen. Näihin lukeutuvat esimerkiksi maailman suurin vähittäiskauppajätti Walmart sekä vaatekauppaketju Gap.

– Walmart-brändi vajoaa yhä alemmaksi, koska se jätti sopimuksen allekirjoittamatta. Myös Gapin kieltäytyminen on virhe, jota kuluttajat eivät unohda. Edistymme asiassa ilman niitä, Jennings kommentoi.

Jennings iloitsee, että mukaan lähti monia suuryrityksiä. Hän uskoo, että tämä on käännekohta globaalin hankintaketjun kehityksessä.

Palo- ja turvallisuussopimus sisältää muun muassa riippumattoman tahon tekemät turvallisuustarkastukset ja niiden tulosten julkistamisen, pakolliset korjaukset sekä ammattiliittojen pääsyn tehtaisiin. Olennainen osa sopimusta on yritysten lupaus mahdollistaa tehdasrakennusten korjaus niin, että niistä tulee turvallisia.

Yritykset, jotka haluavat sitoutua sopimukseen, voivat ottaa yhteyttä PAMin kansainvälisten asioiden koordinaattoriin Josetta Nousjokeen: josetta.nousjoki@pam.fi.

Sopimusteksti löytyy UNIn nettisivuilta.

Lähde: PAMin tiedote.
 

 

Jaa artikkeli: