Indonesian kotiapulaisille oikeus sosiaaliturvaan

Indonesialaiset kotiapulaiset ovat saaneet kortin, joka kattaa osan sosiaaliturvasta. Kotiapulaisten tilanne on maassa vaikea, sillä heitä ei tunnusteta virallisesti työntekijöiksi. Nenäpäivärahoilla tuetaan muun muassa Indonesian ja Filippiinien kotiapulaishankkeita.
Indonesiassa kotiapulaisten tilanne on vaikea, sillä maa ei tunnusta kotiapulaisia virallisesti työntekijöiksi.

Ei ihme, että kuvan indonesialaisia työntekijöitä hymyilyttää. He ovat viimein saaneet kortin, joka turvaa heille osittaisen sosiaaliturvan esimerkiksi tapaturman varalta. Indonesiassa on arviolta 4 miljoonaa kotiapulaista, mutta harvalla on ollut oikeutta minkäänlaiseen sosiaaliturvaan. Ongelmalliseksi kotiapulaisten tilanteen tekee se, ettei heitä tunnusteta virallisesti työntekijöiksi.

SASKin kumppanijärjestö, kotiapulaisjärjestöjen verkosto JalaPRT, teki viime heinäkuussa kyselyn, jossa se kartoitti kotiapulaisten työntekijäturvaa seitsemässä kaupungissa.

— Kaikki 686 vastaajaa kertoivat, ettei heillä ole oikeutta esimerkiksi eläkkeeseen. Vastaajista 72 prosentilla ei ole oikeutta terveysvakuutukseen. Tämä johtuu siitä, että mikään laki ei pakota esimerkiksi työnantajia pitämään huolta kotiapulaisten sosiaaliturvasta, sanoo SASKin Kaakkois-Aasian aluekoordinaattori Marlon Quesada.

Indonesian hallitus on mahdollistanut sen, että yksittäinen työnantaja voi tunnustaa kotiapulaisen aseman ja maksaa 36 000:n rupian (2,4 euron) maksun, joka takaa työntekijän sosiaaliturvan. JalaPRT ja sen tukemat ammattiliitot, kuten Sapulidi, käyvät kuitenkin aktiivista vaikuttamiskampanjaa siitä, että oikeus työntekijäturvaan kirjattaisiin lakiin.

Tähän mennessä yli viisisataa kotiapulaista Suur-Jakartan alueella on saanut sosialiturvaa tuovan kortin. JalaPRTin tavoitteena on saada vuosittain 1 000 uutta työntekijää sosiaaliturvan piiriin.

Nenäpäivän tuotoilla tuetaan SASKin hanketta Kolumbiassa lasten oikeuksien tukemiseksi pienviljelijäyhteisöissä sekä kotiapulaishankkeita Mosambikissa, Kolumbiassa, Filippiineillä ja Indonesiassa. Vanhempien sosiaaliturvan ja palkkojen nostaminen auttaa koko perhettä. Kun vanhemmat voivat hyvin ja saavat elämiseen riittävää palkkaa, voivat he kouluttaa lapsiaan. 

Lisää Indonesian kotiapulaishankkeesta voi lukea SASKin sivuilta.

 

Aiheeseen liittyvää

Indonesian kotiapulaiset tarvitsevat suojaa niin mielivaltaa, väkivaltaa kuin virustakin vastaan

Korona joko vie kotiapulaiselta työn tai asettaa hänet vaaraan: etäisyyksien pitäminen on mahdotonta ja työnantajan vastuu tarjota kasvosuojia tai maksaa palkkaa on heiveröinen.

Lue lisää

Indonesian ay-liike esti koronakortin hyväksikäytön lakimuutoksen ajamisessa

Vappumarssi pandemiasta huolimatta? Liitot joutuivat turvautumaan koviin uhkauksiin, jotta työntekijöiden oikeuksia murentavan lakimuutoksen käsittelyä saatiin lykättyä koronaviruksen takia suljetussa Indonesiassa.

Lue lisää

SASKin kriisiapu tavoitti jopa 5 000 perhettä

SASKin hallitus päätti keväällä myöntää tukea koronan vuoksi toimeentulonsa menettäneille työntekijöille. Yhteensä tukea annettiin viiteen maahan. Tyypillisin tuen muoto oli ruoka-apupaketti. Tuki toteutettiin kokonaan SASKin

Lue lisää