Indonesian kotiapulaisille oikeus sosiaaliturvaan

Indonesialaiset kotiapulaiset ovat saaneet kortin, joka kattaa osan sosiaaliturvasta. Kotiapulaisten tilanne on maassa vaikea, sillä heitä ei tunnusteta virallisesti työntekijöiksi. Nenäpäivärahoilla tuetaan muun muassa Indonesian ja Filippiinien kotiapulaishankkeita.
Indonesiassa kotiapulaisten tilanne on vaikea, sillä maa ei tunnusta kotiapulaisia virallisesti työntekijöiksi.

Ei ihme, että kuvan indonesialaisia työntekijöitä hymyilyttää. He ovat viimein saaneet kortin, joka turvaa heille osittaisen sosiaaliturvan esimerkiksi tapaturman varalta. Indonesiassa on arviolta 4 miljoonaa kotiapulaista, mutta harvalla on ollut oikeutta minkäänlaiseen sosiaaliturvaan. Ongelmalliseksi kotiapulaisten tilanteen tekee se, ettei heitä tunnusteta virallisesti työntekijöiksi.

SASKin kumppanijärjestö, kotiapulaisjärjestöjen verkosto JalaPRT, teki viime heinäkuussa kyselyn, jossa se kartoitti kotiapulaisten työntekijäturvaa seitsemässä kaupungissa.

— Kaikki 686 vastaajaa kertoivat, ettei heillä ole oikeutta esimerkiksi eläkkeeseen. Vastaajista 72 prosentilla ei ole oikeutta terveysvakuutukseen. Tämä johtuu siitä, että mikään laki ei pakota esimerkiksi työnantajia pitämään huolta kotiapulaisten sosiaaliturvasta, sanoo SASKin Kaakkois-Aasian aluekoordinaattori Marlon Quesada.

Indonesian hallitus on mahdollistanut sen, että yksittäinen työnantaja voi tunnustaa kotiapulaisen aseman ja maksaa 36 000:n rupian (2,4 euron) maksun, joka takaa työntekijän sosiaaliturvan. JalaPRT ja sen tukemat ammattiliitot, kuten Sapulidi, käyvät kuitenkin aktiivista vaikuttamiskampanjaa siitä, että oikeus työntekijäturvaan kirjattaisiin lakiin.

Tähän mennessä yli viisisataa kotiapulaista Suur-Jakartan alueella on saanut sosialiturvaa tuovan kortin. JalaPRTin tavoitteena on saada vuosittain 1 000 uutta työntekijää sosiaaliturvan piiriin.

Nenäpäivän tuotoilla tuetaan SASKin hanketta Kolumbiassa lasten oikeuksien tukemiseksi pienviljelijäyhteisöissä sekä kotiapulaishankkeita Mosambikissa, Kolumbiassa, Filippiineillä ja Indonesiassa. Vanhempien sosiaaliturvan ja palkkojen nostaminen auttaa koko perhettä. Kun vanhemmat voivat hyvin ja saavat elämiseen riittävää palkkaa, voivat he kouluttaa lapsiaan. 

Lisää Indonesian kotiapulaishankkeesta voi lukea SASKin sivuilta.

 

Aiheeseen liittyvää

Jytyläinen yhdistys pyysi 100-vuotislahjaksi tukea maailman kotiapulaisille

Jyty Kuopio perusti 100-vuotisjuhliensa alla keräyksen. Lahjoittajien avulla yhdistys sai vaivattomasti kokoon 850 euroa SASKin kotiapulaisten tukemiseksi tekemän työn hyväksi. Varainkeruu on nyt helppoa kenelle

Lue lisää

Moni nainen elää edelleen nyrkin ja hellan välissä

Kansainvälisen työjärjestön ILOn arvion mukaan maailmassa on arviolta 67 miljoonaa kotiapulaista, joista suurin osa on nuoria naisia. He työskentelevät usein yksityiskodeissa neljän seinän sisällä. Monessa

Lue lisää

Jäsenkyselyllä saatiin tietoa jäsenistä – ja lahjoitus maailman kotiapulaisille

Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki keksi vaivattoman tavan kerätä jäsenkyselyn yhteydessä rahaa maailman köyhimpien työntekijöiden oikeuksien puolustamiseen. Toinen helppo keino kenelle tahansa on Facebookin varainkeruukampanja.

Lue lisää