ILO: Maailman nuorisotyöttömyys pahenee

Maailman nuorisotyöttömyys lähti tämän vuoden alussa huonompaan suuntaan. Kehitysmaissa nuorisotyöttömyyttäkin suurempi ongelma ovat työolosuhteet, joihin nuoret joutuvat. Työt ovat vaarallisia, ja palkalla ei tule toimeen, YK:n kansainvälisen työjärjestön ILOn tiedotteessa huomautetaan.

Maailmanlaajuinen nuorisotyöttömyysaste saavuttaa tämän vuoden aikana 13,1 prosentin tason. Sen odotetaan pysyvän muuttumattomana koko ensi vuoden.

ILO toteaa, että kehitysmaissa työttömyyttä suurempi ongelma muodostuu epäinhimillisistä työolosuhteista ja palkoista. Maissa, joissa ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa, nuorten on pakko ottaa vastaan mikä tahansa työ erittäin matalista palkoista ja karmivista työoloista huolimatta.

Kehittyvissä maissa yhä suurempi osuus nuorista on ILOn mukaan köyhiä tai äärimmäisen köyhiä, vaikka heillä olisi työpaikka. Kehitysmaiden työssäkäyvistä 18–23-vuotiaista nuorista yhteensä 156 miljoonaa elää köyhyysrajan alapuolella. Tämä tarkoittaa noin 37,7 prosenttia työvoimasta. Aikuisten vastaava luku on 26 prosenttia.

Nousevat taloudet hyytyvät

Nuorten työllisyystilanteen heikentymistä selittää niin sanottujen nousevien talouksien hyytyminen. Viime vuosina paljon hehkutettujen BRICS-maiden talouskasvu takkuaa. BRICS-maita ovat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka.

ILOn ekonomistien mukaan maailman talouskasvu on jäämässä tänä vuonna 3,2 prosenttiin, mikä on noin 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vielä viime vuoden lopulla ennustettiin.

– Tämä johtuu siitä, että kulutushyödykkeitä valmistavissa maissa taloustaantuma on syvempi kuin ennakoitu ja kehitysmaissa talouskasvu on hidastumassa, ILOn vanhempi ekonomisti Steven Tobin sanoo.

Elämiseen riittämätön palkka ajaa siirtolaisuuteen

ILOn mukaan elämiseen riittämätön palkka on myös yksi keskeisimpiä siirtolaisuuden syitä.

Maailmanlaajuisesti noin 20 prosenttia 15–29-vuotiaista nuorista haluaa muuttaa toiseen maahan asumaan. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueen maissa vastaava luku on 38 prosenttia.

Paikallisen ay-liikkeen tukeminen lääke siirtolaiskysymykseen?

Kansainvälinen ay-liike on korostanut, että ammatillinen järjestäytyminen olisi paras keino synnyttää lisää työtä, jolla tulee toimeen. Jos työntekijöillä on oikeus järjestäytyä ja paikallisella ammattiliitolla oikeus ajaa jäsentensä etuja, työehdot paranevat ja palkat nousevat.

Kunnon työn edistäminen etenkin nuorimpien ikäluokkien joukossa vähentäisi myös siirtolaispainetta Euroopan ja Yhdysvaltojen rajoilla.

SASK edistää ammatillista järjestäytymistä kehitysmaissa

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK tekee työtä köyhissä maissa, jotta paikallinen ay-liike vahvistuisi. Kun liitoista tulee kyllin vahvoja, paikalliset työolot ja nälkäpalkat saadaan nostettua säälliselle tasolle.

Voit tukea SASKin työtä tekemällä lähettämällä tekstiviestin SASK numeroon 16499 (10 €) .

Lue lisää SASKin työn tuloksista täältä.

Teksti: Aleksi Vienonen / SASK

Jaa artikkeli: