H&M:n työntekijät kertovat nälkäpalkoista ja työlakien loukkauksista 

H&M:n vaatteita ompelevat työntekijät kertovat tuoreessa raportissa nälkäpalkoista ja huonoista työoloista. Bulgarialaistehtaalla tienataan alle 10 prosenttia elämiseen riittävistä palkoista, ja töissä pyörtyminen on tavallista myös Intiassa ja Kambodžassa. H&M on luvannut varmistaa tämän vuoden loppuun mennessä, että sen käyttämien tehtaiden työntekijöille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa.
Kuva: Clean Clothes Campaign

Intiassa ja Turkissa H&M-ketjun työntekijät ansaitsevat noin kolmanneksen ja Kambodžassa alle puolet suhteessa siihen, minkä lasketaan riittävän työntekijän ja hänen perheensä elatukseen. Bulgarialaisella niin sanotulla ”kultainen toimittaja” -tehtaalla tienestit jäävät alle 10 prosenttiin ns. elämiseen riittävästä palkasta.

Kansainvälisen Clean Clothes Campaign -verkoston maanantaina 24.9. julkaiseman selvityksen taustalla on H&M:n viisi vuotta sitten positiivisen mediahuomion saattelemana antama lupaus. Sen mukaan H&M varmistaa elämiseen riittävät palkat kaikille tuotantoketjunsa työntekijöille vuoden 2018 loppuun mennessä. Turn Around, H&M! -kampanja käynnistettiin toukokuussa 2018, kun verkosto katsoi yhtiön unohtaneen toimenpiteet lupauksen lunastamiseksi. Selvitys on osa kampanjaa, joka myös kerää nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan H&M:a palaamaan lupauksensa mukaiselle linjalle.  

Ylitöitä ja pyörtyilyä

Vuonna 2013 julkaisemassaan linjauksessa H&M totesi, että lupaus tulee koskemaan 850 000 tekstiilityöntekijää, jotka tuolloin valmistivat noin 60 prosenttia yhtiön ensisijaisten toimittajien tehtaiden tuotteista. Selvitys on kohdistettu juuri näihin tehtaisiin.  

Raportin mukaan elämiseen riittämättömien palkkojen lisäksi yhtiön tuotantoketjussa esiintyy huomattavia määriä ylitöitä ja muita ongelmia.  

– Sitä tulee tehtaaseen aamukahdeksalta, muttei koskaan tiedä, moneltako pääsee lähtemään. Joskus lähdetään kotiin neljältä aamuyöllä, eräs H&M:n bulgarialaisen Koush Modan -tehtaan työntekijä kertoo. 

Kolmessa kuudesta tutkitusta tehtaasta ylityötuntimäärä ylittää lain salliman rajan usein. Sunnuntaityö on yleistä kaikissa neljässä tutkimusmaassa: Bulgariassa, Turkissa, Kambodžassa ja Intiassa. Joka kolmas Intiassa ja kaksi kolmesta Kambodžassa haastatelluista oli pyörtynyt työpaikalla. Myös bulgarialaiset pitivät töissä pyörtyilemistä jokapäiväisenä.  

Toimenpiteet riittämättömiä

– Elämiseen riittävä palkka ja säälliset työajat ovat ihmisoikeuksia. H&M on yksi maailman suurimmista vaateyrityksistä ja sillä olisi kaikki mahdollisuudet varmistaa, että työntekijöiden oikeuksia kunnioitetaan koko tuotantoketjussa, muistuttaa SASKin viestinnän suunnittelija Sini Saaritsa.

Suomessa Puhtaat vaatteet -nimelläkin tunnettuun verkostoon kuuluvat SASKin lisäksi Eettisen kaupan puolesta ry sekä ammattiliitot PAM, Pro ja Teollisuusliitto. 

 – Tähän mennessä H&M:n toimenpiteet elämiseen riittävän palkan varmistamiseksi eivät ole olleet uskottavia. Päinvastoin, yritys vaikuttaa vesittävän alkuperäistä lupaustaan, Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans sanoo.

#TurnAroundHM -kampanja aktivoi kuluttajia allekirjoittamaan vetoomuksen, jossa vaaditaan H&M:a julkisesti osoittamaan, miten se aikoo muuttaa hankintamenettelyjään varmistaakseen työntekijöilleen elämiseen riittävät palkat. 

Tutkimustulokset löytyvät CCC:n verkkosivuilta raportista H&M: fair living wages were promised, poverty wages are the reality.  Sen mukaan siis H&M lupasi elämiseen riittävät palkat, mutta todellisuudessa palkat merkitsevät köyhyyttä.

Vetoomuksella on jo yli 100 000 allekirjoittajaa.

Aiheeseen liittyvää

Tarttuuko H&M toimeen ja nostaa työntekijät köyhyydestä?

H&M-ketjun omistajilla on tiistaina 7. toukokuuta mahdollisuus päättää, ryhtyykö yhtiö tulokselliseen työhön elämiseen riittävien palkkojen maksamiseksi työntekijöille. Kansainvälisen verkoston mukaan toistaiseksi 850000 työntekijän palkka ei

Lue lisää

Naisten tekemän työn merkitystä vähätellään, vaikka Myanmarin kansantalous lepää Ohmar Htunin ja hänen kaltaistensa varassa

Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen on Suomen kehitys­politiikan kärkitavoite. Kun kurkistaa 21-vuotiaan Ohmar Htunin kotiin ja elämään, voi päätellä kuinka tarpeellista se on.

Lue lisää

”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo

Etenkin epävirallisen sektorin työntekijät ovat tyhjän päällä koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi ja miljoonat voivat syöksyä köyhyyteen, varoittavat YK:n kehitysohjelman UNDP:n asiantuntijat. Toisaalta kriisi voi olla

Lue lisää