”He veivät ylpeyteni ja ihmisarvoni”

Yksi SASKin ja Nenäpäivän tuella ylläpidetyn turvatalon asukkaista on tänä syksynä Riski. Nuori indonesialaisnainen työskenteli 15-vuotiaasta lähtien kotiapulaisena talossa, jossa häntä kohdeltiin erittäin julmasti ja nöyryyttävästi.

Koulunsa Riski joutui lopettamaan, koska hänen vanhemmillaan ei ollut enää varaa pitää tyttöä koulussa.

Hänen työpäivänsä kotiapulaisena alkoivat aina aamuviideltä ja päättyivät keskiyöllä. Lomia tai vapaapäivä ei ollut.

– En saanut mennä ollenkaan ulos ja ovet olivat aina lukitut. Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta paeta, Riski kertoo.

Työmäärä talossa oli kohtuuton, eikä hänelle annettu kunnon ruokaa. Usein se oli pelkkää riisiä tai jopa pelkkää suolaa.

Lisäksi hän oli jatkuvan ja raa’an väkivallan kohteena.

– Jokaisena päivänä minua lyötiin. Jokaisena. Korvissani on arvet loppuelämäni. He veivät ylpeyteni ja ihmisarvoni.

Hänen kaikki henkilökohtaiset tavaransa takavarikoitiin, myös henkilökortti. Edes sovittua palkkaansa Riski ei ole saanut, pelkästään pienen osan siitä.

Lopulta Riski yllättäen ajettiin talosta ulos. Hän onnistui palaamaan kotiinsa maaseudulle. Vasta silloin mustelmille hakatun tytön kotiväelle paljastui koko totuus. He haastoivat työnantajan oikeuteen.

Pian Riski asettui asumaan SASKin ja Nenäpäivän tuella ylläpidettyyn turvataloon. Hän on saanut psykologista ja sosiaalista tukea sekä lepopaikan, suojan omaa toipumistaan varten. Talossa on uusia ystäviä ja naurua. Lisäksi hän saa lakineuvontaa oikeusjutussaan.

Teksti: Laura Ventä
Kuva: Tero Vehkakoski

Lue lisää SASKin ja Nenäpäivän tukemasta työstä Indonesian kotiapulaisten hyväksi.

Katso tästä Riskin tarina videona. Video näytettiin Nenäpäivä-show’ssa 10.11.2023.

Aiheeseen liittyvää

Lapsityö kotiapulaisena vähenee Indonesiassa, mutta väkivalta ja orjuuttaminen ovat edelleen arkipäivää

Indonesian kotiapulaiset ovat saaneet tarpeekseen kaltoinkohtelusta. He haluavat lain suojaamaan oikeuksiaan ja tekevät kaikkensa sen puolesta SASKin ja Nenäpäivän tukemassa hankkeessa.

Lue lisää

”Me ponnistelemme kaikin mahdollisin tavoin, ja kotiapulaislaki toteutuu”

Jo 19 vuotta Indonesian päättäjien pöydillä jumittanut laki antaisi kotiapulaisille työntekijän statuksen ja sitä kautta monta muille työntekijöille jo kuuluvaa oikeutta. Jala PRT -järjestön Lita

Lue lisää

“Hoidin muiden lapsia, mutta omiani ei hoitanut kukaan”

Kolumbialainen Reinalda Chavessa aloitti kotiapulaisena 13-vuotiaana. Hän kuvaa kokemusta hyväksikäytöksi, josta kärsivät myös hänen omat, nuorena saadut lapsensa. Jotta tulevat sukupolvet eivät joutuisi kohtaamaan samaa,

Lue lisää