Haitin nuorille ammatti

Koulutusaloja ovat ompelu ja ruoanlaitto. Kursseja pyörittävä naisverkosto RENAFANM on arvioinut ne kaikkein tarpeellisimmiksi ja eniten työllistymistä tukeviksi aloiksi. Ideana on, että opiskelijat voivat myös myydä valmistamiaan lounasannoksia.

Haitin koulutusjärjestelmä on hyvin heikko, ja siksi SASK on pyrkinyt tarjoamaan nuorille ammatillista koulutusta jo pitkään, mutta vuoden 2010 maanjäristys tuhosi vanhan kurssikeskuksen. Toiminta on ollut siitä asti jäissä, ja uutta kurssikeskusta on rakennettu pääsoin muiden järjestöjen tuella.

– Nyt toiminta on vihdoin taas käynnissä ja opiskelijat ovat todella tyytyväisiä, iloitsee koulutuskeskuksen toimintaa hallinnoiva Beatriz Larghi Corbanese.

Tuhannet naiset oppivat lukemaan

SASKin Haiti-hanke on ollut JHL:n Helsingin mielenterveystyöntekijöiden ammattiosaston erityisessä suojeluksessa. Osasto lahjoitti uudelle koulutuskeskukselle aurinkopaneelit, jotta sähköä saataisiin säännöllisesti.

SASK tukee Haitissa myös lukutaitopiirejä, joista valmistui viime vuonna 248 uudesta taidostaan ikionnellista naista.

Lukutaito- ja ammattikoulutushankkeessa on koulutettu vuodesta 2002 kaikkiaan noin 10 000 haitilaista. Heistä noin 70 prosenttia on naisia. Lukutaitoryhmissä on opeteltu myös monia muita aiheita, kuten ympäristötietoutta ja terveyttä sekä johtajuutta. Lisäksi ryhmäläisten lähinäkö on tarkastettu ja silmälaseja jaettu niitä tarvitseville.

Haitin köyhässä saarivaltiossa naisen osa ei ole helppo: koulutus- ja toimeentulomahdollisuudet ovat vähäiset ja lukutaidottomuus yleistä. Katso videolta, mitä naiset kertovat elämästään Haitissa!

Aiheeseen liittyvää

Kunnon työ kuuluu myös naisille

Kansainvälisen työjärjestön ILOn tutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia maailman työssäkäyvistä naisista jää sosiaaliturvan ulkopuolelle. Lisäksi vain 40 prosentilla naisista on oikeus äitiyslomaan. Työttömyys uhkaa etenkin

Lue lisää

Kaivosmiesten vaimot elättävät nyt perheensä

Ghanan kaivoksilla työt saattavat päättyä koska tahansa. Työllisyys heittelee raaka-aineen hinnan muutosten tahtiin. Erityisesti Obuasin kaivoskaupungissa tilanne on paha. Kaivosmiehet jäivät työttömiksi, kun kultakaivos sulki ovensa

Lue lisää

Myanmar avautui kaupalle

Lähes 50 vuotta sotilasjuntan hallinnassa ollut Myanmar avautuu vauhdilla ulkomaailmalle. Diktatuurin vuoksi maa oli kauppasaarrossa vuodesta 1988 alkaen, ja kun sotilasjuntta luopui vallasta 2011, maa

Lue lisää