Haitin nuorille ammatti

Koulutusaloja ovat ompelu ja ruoanlaitto. Kursseja pyörittävä naisverkosto RENAFANM on arvioinut ne kaikkein tarpeellisimmiksi ja eniten työllistymistä tukeviksi aloiksi. Ideana on, että opiskelijat voivat myös myydä valmistamiaan lounasannoksia.

Haitin koulutusjärjestelmä on hyvin heikko, ja siksi SASK on pyrkinyt tarjoamaan nuorille ammatillista koulutusta jo pitkään, mutta vuoden 2010 maanjäristys tuhosi vanhan kurssikeskuksen. Toiminta on ollut siitä asti jäissä, ja uutta kurssikeskusta on rakennettu pääsoin muiden järjestöjen tuella.

– Nyt toiminta on vihdoin taas käynnissä ja opiskelijat ovat todella tyytyväisiä, iloitsee koulutuskeskuksen toimintaa hallinnoiva Beatriz Larghi Corbanese.

Tuhannet naiset oppivat lukemaan

SASKin Haiti-hanke on ollut JHL:n Helsingin mielenterveystyöntekijöiden ammattiosaston erityisessä suojeluksessa. Osasto lahjoitti uudelle koulutuskeskukselle aurinkopaneelit, jotta sähköä saataisiin säännöllisesti.

SASK tukee Haitissa myös lukutaitopiirejä, joista valmistui viime vuonna 248 uudesta taidostaan ikionnellista naista.

Lukutaito- ja ammattikoulutushankkeessa on koulutettu vuodesta 2002 kaikkiaan noin 10 000 haitilaista. Heistä noin 70 prosenttia on naisia. Lukutaitoryhmissä on opeteltu myös monia muita aiheita, kuten ympäristötietoutta ja terveyttä sekä johtajuutta. Lisäksi ryhmäläisten lähinäkö on tarkastettu ja silmälaseja jaettu niitä tarvitseville.

Haitin köyhässä saarivaltiossa naisen osa ei ole helppo: koulutus- ja toimeentulomahdollisuudet ovat vähäiset ja lukutaidottomuus yleistä. Katso videolta, mitä naiset kertovat elämästään Haitissa!

Aiheeseen liittyvää

Nuorille pandemian hinta on korkeampi

Pandemian välittömät vaikutukset ovat nuorille rajumpia kuin aikuisille, mutta lisäksi myös pitemmän ajan taloudellinen ja sosiaalinen hinta on nuorille korkeampi. SASKin tukemat ammattiliitot pyrkivät vaikuttamaan

Lue lisää

Namibialainen ammattiliitto parantaa sopimuksella työntekijöiden oloja

Kiinalaisyritys laiminlöi muun muassa minimipalkkausta. Ammattiliiton kanssa solmitulla sopimuksella parannetaan esimerkiksi työturvallisuutta rakennuskohteissa.

Lue lisää

Malawissa naiset tekevät enää päivävuoroa

Aiemmin hiilikaivoksella työskentelevät naiset kärsivät sosiaalitilojen puutteesta sekä pitkistä kotimatkoista. SASKin ja Teollisuusliiton avulla naisten asemaa on saatu parannettua.

Lue lisää