H&M tivaa Bangladeshilta korkeampia palkkoja ja työrauhaa

Ruotsalainen vaatealan yritys H&M toivoo, että Bangladeshin hallitus nostaisi tekstiilityöntekijöiden palkkoja. Bangladeshissa eilen puhunut H&M:n toimitusjohtaja Karl-Johan Persson esitti myös, että työntekijöiden palkat tarkistettaisiin vuosittain.

Perssonin vierailu ja kannanotot ovat jatkoa kaksi vuotta sitten lähetetylle suuryritysten yhteiskirjeelle, jossa Bangladeshista hankkivat yhtiöt vaativat Bangladeshin hallitusta nostamaan minimipalkkatasoa.

H&M hankkii erityisesti neuleita, kodintekstiilejä, alusvaatteita ja housuja Bangladeshista 250 eri tehtaalta. Yhtiö on ostanut Bangladeshista 30 vuoden ajan, lisäksi se avasi oman tuotantolaitoksen siellä vuonna 1983. Yhtiön tavoitteena on lisätä Bangladeshin-ostojaan 10-15 prosenttia tulevina vuosina, joten H&M ei halua nähdä sellaista liian pienistä palkoista johtuvaa kuohuntaa kuin Bangladeshissa on viime vuosina ollut. Myös tämän vuoden kesäkuussa 300 vaatetehdasta jouduttiin sulkemaan yli viikoksi työntekijöiden protestien vuoksi.

Perssonin sanoin ”Jos Bangladeshiin luodaan kunnollinen palkantarkistusjärjestelmä, työntekijöiden perustarpeisiin voidaan vastata paremmin. Tämä saa työntekijät ja työnantajat työskentelemään yhdessä ja keskittymään tuottavuuteen.”

Tekstiiliteollisuus on Bangladeshissa tärkeä teollisuudenala: viennistä noin 80 prosenttia on tekstiilejä. Bangladeshissa, kuten monesti  kehitysmaissa, minimipalkat on sidottu lakiin, jolloin niiden korottaminen vastaamaan paremmin todellisia elinkustannuksia on hidas prosessi. Ruuan hinta on viime vuosina noussut niin, että esimerkiksi vuonna 2011 Bangladeshin maaseudulla inflaatio oli yli 15 prosenttia. Vaikka hallitus kaksi vuotta sitten nosti palkkoja lopettaakseen pitkään kestäneet tekstiilityöntekijöiden lakot ja mielenosoitukset, palkat eivät ole pysyneet todellisten elinkustannusten perässä.

Vuonna 2010 kaksitoista vaate- ja tekstiilialan yritystä lähetti Bangladeshin pääministerille kirjeen, jossa ne ilmaisivat ”suuren huolensa” tekstiili- ja vaatetustyöläisten hyvinvoinnista ja alan työpaikoilla lisääntyneistä levottomuuksista. H&M oli allekirjoittajien joukossa, kuten myös muun muassa Levi Strauss, Nike, IKEA ja Lindex. Yhtiöt ovat Bangladeshin tehtaiden suurasiakkaita.

”Työläisten levottomuus tällä sektorilla nähdään yhtiöissämme riskinä, joka voi vahingoittaa Bangladeshin mainetta luotettavana hankintamaana […] On huolestuttava tosiasia, että Bangladeshin nykyinen minimipalkkataso on Maailmanpankin määrittelemän köyhyysrajan alapuolella eikä siten riitä työläisten ja heidän perheidensä perustarpeisiin”, kirjeessä sanottiin. Palkkalakia tarkistettiinkin 2010, mutta minimipalkalla ei edelleenkään tule toimeen.

Kansainvälisen Clean Clothes –kampanjan (Suomessa Puhtaat vaatteet) mukaan bangladeshilainen työntekijä tarvitsisi kuukaudessa noin 130 dollaria voidakseen hankkia elämän välttämättömät perustarpeet. Persson vieraili H&M:lle valmistavassa tehtaassa, jossa työntekijän alkupalkka on 37 dollaria kuussa.

SASK

Puhtaat vaatteet -kampanja – allekirjoita vetoomus elämiseen riittävän palkan puolesta

Finnwatchin raportti aiheesta:

Menetetty vallankumous? – Ihmisoikeusloukkaukset arkipäivää Bangladeshin tekstiiliteollisuudessa työskenteleville naisille (pdf, 52, sivua)

Jaa artikkeli: