Finnwatch selvitti kumituotannon huonot työolot

Nokian Renkaat myöntää, ettei se pysty jäljittämään kumiaan tilatasolle ja ettei se valvo kumin alkutuotannon vastuullisuutta, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialakertoo tänään tiistaina julkistetusta tutkimuksesta ”Lapsityövoimaa ja vaarallisia kemikaaleja – Luonnonkumituotannon ongelmat Aasiassa”.Nokian Renkaat vetoaa liikesalaisuuksiin eikä kerro mitään Indonesiassa, Malesiassa ja Vietnamissa sijaitsevista alihankkijoistaan.

Finnwatchin tutkimus tarkastelee Suomessa myytävien autonrenkaiden ja sairaalakäsineiden vastuullisuutta. Goodyearin ja Nokian Renkaiden lisäksi selvityksessä ovat mukana esimerkiksi Bridgestone sekä sairaalakäsineitä valmistava Mölnlycke Health Care.

Mölnlycke Health Caren sairaalakäsineisiin kumia toimittavan alihankkijan plantaasilla työskentelevien siirtotyöläisten palkat jäävät kauaksi lupauksista. Myös kunnolliset suojavarusteet myrkyllisten aineiden käsittelyyn puuttuvat.Vielä huolestuttavampi on muiden sairaalakäsineitä suomalaisille sairaanhoitopiireille valmistavien yritysten Ansellin, Adventan, WRP:n ja Top Glove/One Med Oy:n alihankkijoiden tilanne.

– Niistä emme saaneet mitään tietoa, Vartiala toteaa.

Sairaalakäsineet osa julkisia hankintoja

Ongelmien taustalla on kumiteollisuuden raaka-aineen puutteellinen jäljitettävyys. Suurin osa kumista tuotetaan pientiloilla, joita kukaan ei valvo. Köyhyys ja tiedon puute johtavat monenlaisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

– Kenttätutkimuksessamme löysimme lapsityövoimaa ja vaarallisten kemikaalien kuten [rikkaruohomyrkky] paraquatin käyttöä. Suojavarusteet ovat yleensä riittämättömiä ja myös lapset osallistuvat myrkytyksiin.

Kumintuotannon vakavista ongelmista huolimatta suomalaisilla sairaanhoitopiireillä ei ole minkäänlaisia eettisiä vaatimuksia riskimaista tuleville käsinehankinnoilleen.

– Julkisten hankintojen vastuullisuudesta on puhuttu jo pitkään. Nyt tarvittaisiin konkreettisia tekoja, Vartiala toteaa.

Lue lisää Finnwatchin nettisivuilta.

Teksti: Finnwatch, SASK

Aiheeseen liittyvää

SASK selvitti työntekijöiden oikeudet viidessä maassa – ne toteutuvat kohtuullisesti paperilla mutta eivät käytännössä

Oikeus perustaa ammattiyhdistys ja kuulua siihen on YK:n ihmisoikeusjulistuksessa linjattu oikeus. Tuoreen tutkimuksen mukaan se jää paikoin haaveeksi SASKin hankemaissa Brasiliassa, Kolumbiassa, Guatemalassa, Nepalissa ja

Lue lisää

Vanhempien työolot vaikuttavat lasten koulutusmahdollisuuksiin

Nenäpäivävaroilla tuetaan SASKin kotiapulaishankkeita. Kotiapulaiset ovat usein yhteiskunnassa heikossa asemassa. Se, että he saavat elämiseen riittävää palkkaa ja että heillä on mahdollisuus esimerkiksi sosiaaliturvaan, parantaa

Lue lisää

Tutkitusti totta: SASKin työ maailmalla on vaikuttavaa – työolot paranevat koulutuksen myötä

Parantaako ammattiliittojen tarjoama koulutus työoloja Mosambikissa? Siltä näyttää. Koulutetut työntekijät pystyvät parantamaan työolojaan.

Lue lisää