Filippiinien metalliliitto onnistui perustamaan ammattiyhdistyksen erityistalousalueelle

Filippiinien metalliliitto onnistui syyskuussa perustamaan ammattiyhdistyksen erityistalousalueelle. Saavutus on merkittävä läpimurto ay-liikkeen vahvistamisen näkökulmasta. Saavutus on merkittävä myös naisten aseman parantamisen kannalta, sillä elektroniikkateollisuus on naisvaltaista. Erityistalousalueet (englanniksi Special Export Processing Zones) ovat tyypillisesti vaikeita paikkoja ay-liikkeelle. Niillä järjestäytyminen on pääsääntöisesi kielletty tai tehty muutoin vaikeaksi.

Filippiinien metallityöntekijöiden ammattiliitto PMA onnistui perustamaan työpaikkatason ammattiyhdistyksen japanilaisessa omistuksessa olevalla Katolec Philippines Corporationin (KAP) tuotantolaitoksella. Ammattiyhdistyksen perustaminen sai virallisen sinettinsä 18. syyskuuta, kun 220 tehtaan 350 työntekijästä äänesti perustamisen puolesta.

– Tämä ei ollut mikään helppo taistelu, koska työnantaja teki kaikkensa hajottaakseen työntekijöiden rivit. Työnantajat yrittivät harhauttaa työntekijöitä, häiritä ja jopa uhkailla, kertoo uuden ammattiyhdistyksen tuore puheenjohtaja Fermin Galicia.

Elektroniikkateollisuudelle piirilevyjä valmistava KAP on japanilaisen Katolec Corporationin tytäryhtiö. Tehdas sijaitsee 450 hehtaarin suuruisella teollisuusalueella Santa Rosan kaupungissa Lagunan maakunnassa.

– Tämän läpimurron innoittamana aiomme jatkaa sähkö- ja elektroniikka-alojen työntekijöiden järjestäytymisen tukemista Filippiinien erityistalousalueilla. Arviomme mukaan näiden alojen työntekijöitä on jopa kymmeniä tuhansia, PMA:n puheenjohtaja Francisco Mero sanoo.

Filippiinien metalliliitto PMA kuuluu teollisuusliittojen maailmanjärjestöön IndustriALLiin. PMA tekee yhteistyötä SASKin kanssa niin kutsutun LEARN-hankkeen kautta.

Suomalaisista ammattiliitoista hanketta tukevat JHL, PAM, Metalliliitto ja Ammattiliitto Pro. Palkansaajakeskusjärjestöistä hanketta tukee toimihenkilökeskusjärjestö STTK. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on naisten järjestäytymisasteen nostaminen.

Teksti: Marlon Quesada, Aleksi Vienonen
Kuva: PMA

Jaa artikkeli: