Bangladeshin tehtaiden turvallisuuden parantaminen jatkuu – Ikea kieltäytyy osallistumasta

Bangladeshin vuoden 2013 tuhoisan tehdasromahduksen jälkeen syntynyt Accord-sopimus saa jatkoa. Perjantaina 1. kesäkuuta voimaan astuneen The 2018 Transition Accordin on allekirjoittanut jo 175 yritystä, ja se kattaa tekstiilitehtaiden palo- ja rakennusturvallisuuden parantamisen lisäksi laajemmin myös työntekijöiden ihmisoikeuksia: vapautta kuulua ammattiliittoihin ja puolustaa omaa turvallisuutta. Lisäksi sopimus pitää sisällään vaatetehtaiden ohella myös kodintekstiilejä ja kankaita tuottavat laitokset.

Ruotsalaisomisteinen maailman suurin huonekalu- ja kodintavarajätti IKEA valmistuttaa tuotteitaan ahkerasti Bangladeshissa. Yhtiö kieltäytyi viime viikolla allekirjoittamasta uutta Accordia, koska se katsoo oman eettisen ohjeistuksensa olevan riittävä turvallisuuden takaamiseksi koko alihankintaketjussa.

”The IKEA Way” ei riitä

”The IKEA Way” -ohjeistus (IWAY), ei poikkea muista vastaavista yritysten itse määrittelemistä ja valvomista code of conduct -ohjeistuksista. Accordin vastuullisuus perustuu sen läpinäkyvyyteen: sen allekirjoittaneet yritykset sitoutuvat sopimukseen, jonka turvin esimerkiksi kaikki tehtaiden tarkastusraportit ovat julkisia. IWAY ei julkaise mitään tällaisia tietoja. IWAY ei myöskään edellytä tarkastamaan kuin tärkeimpien alihankkijoiden tehtaita, kun taas Accordin puitteissa tarkastetaan kaikki tehtaat, joissa sopimuksen piirissä olevilla yrityksillä on tuotantoa.

Accordiin liittymisestä IKEAn kanssa neuvotteli Kansainvälisen Clean Clothes Campaign -verkoston Norjan edustaja, Future in Our Hands -järjestö. Järjestön selvitysten mukaan vain yksi IKEAn käyttämistä tehtaista Bangladeshissa kuuluu Accordin tarkastusten piiriin.

CCC:n kampanjakoordinaattori Christie Miedema toteaa, että tuon tehtaan osalta IKEA on vapaamatkustaja, joka hyötyy muiden yritysten maksamasta työstä tehdasturvallisuuden eteen sitoutumatta siihen itse.

– IKEA (ja muut Accordin ulkopuolelle jättäytyvät yritykset) tekevät itselleen ja asiakkailleen karhunpalveluksen. He riskeeraavat tietoisesti työntekijöiden hengen pitäytymällä läpinäkymättömässä järjestelmässä, joka niin murheellisella tavalla epäonnistui.

Taustaa

Rana Plazan onnettomuudessa viisi vuotta sitten yli 1100 ihmistä sai surmansa ja yli 2000 loukkaantui. Kansainvälinen Clean Clothes Campaign on keskittynyt maailman tekstiiliteollisuudessa työskentelevien ihmisten työolojen ja oikeuksien parantamiseen. Sen keinoja ovat muun muassa kuluttajien, yritysten ja päättäjien tietoisuuden lisääminen sekä suora solidaarinen tuki työntekijöille kriisitilanteissa.

Myös SASK kuuluu Suomen Puhtaat vaatteet -verkoston jäsenenä Clean Clothesiin. Alkuperäisen Accordin allekirjoittaneet suomalaisyritykset ovat mukana myös uudessa Transition Accordissa. Ne ovat Stockmann Group, Reima sekä A&M Holmberg.

Katso The 2018 Transition Accord -sopimuksen allekirjoittajat täältä. 

Teksti: Sini Saaritsa
Kuva: Janne Hulkkonen

Aiheeseen liittyvää

Adidas ja Nike maksavat jalkapalloilijoille miljoonia, mutta eivät säällisiä palkkoja pelipaitojen ompelijoille

Jalkapallon MM-kisojen kaksi suurinta sponsoria maksavat tuhansille pelipaitoja ja -kenkiä ompeleville naisille surkeita palkkoja. Kansainvälinen kampanja ihmettelee sponsoritukien huimaa nostoa, kun palkkojen osuus urheiluvaatevalmistuksen työvoimakustannuksista

Lue lisää

Muistojen kankaat: Rana Plazan raunioille nousi näyttely

Läheisensä menettäneet ompelivat rakkaittensa kuvia kankaille ja syntyi ihmeellinen taideteos.

Lue lisää

Miten käy Bangladeshin vaatetehtaiden turvallisuuden?

Sadan päivän päästä päättyy Accord-nimellä tunnettu Bangladeshin palo- ja rakennusturvallisuussopimus, joka on tuonut toistuvat turvallisuustarkastukset lukuisille Bangladeshin tekstiilitehtaille. Kansalaisjärjestöt ja ammattiliitot vaativat vaatealan yrityksiä sitoutumaan

Lue lisää