Bangladeshin tehdaspalo osoittaa ammattiliittojen tekemän kehitysyhteistyön tarpeellisuuden

Bangladeshilaisessa tekstiilitehtaassa riehui myöhään lauantaina maan historian tuhoisin tehdastulipalo. Palossa kuoli ainakin 110 ihmistä.

– SASKilla on Bangladeshissa hanke, jonka yhtenä tavoitteena on työolojen ja työturvallisuuden kohentaminen Bangladeshin tekstiilitehtailla, SASKin vt. viestintäpäällikkö Aleksi Vienonen sanoo.

Kyseinen onnettomuustehdas ei kuitenkaan ollut osa SASKin hanketta.

– Vaikka työturvallisuushankkeemme ei suoraan liitykään kyseiseen tehtaaseen, palo osoittaa karmivalla tavalla, millaisissa oloissa Bangladeshin tekstiilityöntekijät työskentelevät ja kuinka heikolla tolalla työturvallisuustilanne tehtaissa on, Vienonen painottaa.

Moni suomalainen media on ollut yhteydessä SASKin asiantuntijoihin ja kysynyt kommentteja Bangladeshin tekstiiliteollisuuden työoloista.

– Uskoisin, että meillä on Suomen paras asiantuntemus Bangladeshin työoloista hanketoimintamme kautta. On hyvä, että asiantuntemuksellemme on ollut käyttöä tämän tulipalon uutisoinnissa.

”Palo ei yllättänyt”

Bangladeshin tekstiilitehtailla vieraillut SASKin ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen korostaa, että onnettomuus ei yllättänyt.

– Kaikissa tehtaissa, joissa olen käynyt, työsuojelupuoli on retuperällä. Kuuma ilma on täynnä pölyä, sähkölaitteet hirvittävässä kunnossa ja valaistus hyvin puutteellista. Suomalaisella mittapuulla olosuhteet ovat aivan järkyttäviä, Karppinen kertoo.

Karppinen korostaa, että hän ei tunne kyseisen onnettomuustehtaan tilannetta.
Tulipalo sattui lähellä Bangladeshin pääkaupunkia Dhakaa. Palo alkoi yhdeksänkerroksisen rakennuksen pohjakerroksesta. Sadat työntekijät jäivät tulipalon sytyttyä loukkuun tehtaan yläkerroksiin. Tehtaassa oli onnettomuushetkellä yli 1000 työntekijää.

Palaneessa tehtaassa tehtiin vaatteita hollantilaiselle C&A-kauppaketjulle ja hongkongilaiselle Li & Fungille.

Ammattiliittojen vahvistaminen keinona

SASKin näkemyksen mukaan paras ja tehokkain tapa kohentaa Bangladeshin työoloja on paikallisten ammattiliittojen vahvistaminen.

– Työturvallisuuden edistäminen on tyypillisesti ammattiliittojen leipälaji niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin, Aleksi Vienonen sanoo.

Paikallisten ammattiliittojen vahvistaminen kehittyvissä maissa on SASKin ja kansainvälisen ay-liikkeen tekemän kehitysyhteistyön yksi päätavoite.

– Bangladeshin tekstiilialojen ammattiliiton puheenjohtaja kävi vierailemassa Suomessa toissa viikolla. Puheenvuoroissaan hän korosti, että vaikka ammattiliitot ovat Bangladeshissa vielä heikkoja, niillä on suuri merkitys työturvallisuuskysymyksissä, Vienonen sanoo.

Muutos on kuitenkin tuskallisen hidasta.

– Kun maassa on kolme miljoonaa tekstiilityöntekijää tehtaissa, joiden työturvallisuus on retuperällä, tämäntyyppisiä suuronnettomuuksia tapahtuu, Vienonen korostaa.

Työturvallisuusasioissa työnantajilla ja työntekijöiden edustajilla on kuitenkin yhteinen intressi. Työturvallisuusseikat ovat asioita, joissa työnantajat ovat yleensä valmiita kuulemaan ammattiliittoja.

– Ei ole työnantajankaan etu, että hänen tehtaansa palavat ja työntekijät vammautuvat tai kuolevat.

Teksti: SASK

Jaa artikkeli: