Punainen kortti Fifalle!

Rakennusalan ammattiliittojen kansainvälinen kattojärjestö BWI (Building and Wood Worker’s International) järjestää torstaina 3.10. ”Punainen kortti Fifalle” -mielenilmauksen. Tempaus järjestetään Fifan pääkonttorin edessä Zürichissä Sveitsissä. Fifa on maailmanlaajuinen jalkapalloliitto, joka organisoi jalkapallon MM-kisat neljän vuoden välein.

Kisat joutuivat kohun kohteeksi viime viikolla, kun Britanniassa ilmestyvä sanomalehti The Guardian paljasti, kuinka surkeissa työolosuhteissa Qatarin stadioneita rakennetaan.

Guardianin artikkelin mukaan Aasiasta tulevat siirtotyöläiset joutuvat työskentelemään työolosuhteissa, jotka täyttävät pakkotyön tunnusmerkit. Myös työmaiden työturvallisuus on retuperällä, ja työtapaturmiin on jo kuollut ennätysmäärä siirtotyöläisiä.

Uutinen levisi myös Suomen tiedotusvälineissä laajalti viime viikolla. Myös kansainvälinen työjärjestö ILO reagoi uutiseen ja todensi uutisen tiedot. ILOn mukaan Qatar ei noudata sen vuonna 2007 allekirjoittamaa kansainvälistä sopimusta pakkotyön kiellosta.

Ammattijalkapalloilijoiden etujärjestö huolissaan

BWI:n tiedotteen mukaan myös ammattijalkapalloilijat ovat nousemassa Fifaa vastaan Qatarin stadionkohun myötä. Ammattijalkapalloilijoiden kansainvälisen etujärjestön FIFPron mukaan stadiontyömailta kantautuvat tiedot ovat hälyttäviä. Sen mukaan ”työläisten henkien uhraaminen jalkapallon alttarilla on anteeksiantamatonta”.

BWI painottaa, että Fifa ei voi jälleen pestä käsiään kohusta väittämällä, että kisojen pääjärjestäjällä ei olisi vastuuta yksittäisten rakennustyömaiden työoloista.

– MM-kisojen isäntämaat velvoitetaan seuraamaan yksityiskohtaisia ohjeita ja sääntöjä ja jopa säätämään kisoja varten uusia lakeja, mutta oikeus inhimilliseen työhön joutuu aina uhratuksi. Maailman median tulisi nyt paljastuksillaan painostaa Fifaa ottamaan suurempi vastuu työntekijöiden perusoikeuksista. Myös isäntämaat ja aliurakoitsijat pitäisi saada vastuuseen työntekijöiden hyväksikäytöstä, BWI:n pääsihteeri Ambet Yuson sanoo.

BWI aikoo tutkia Qatarin stadiontyömaiden olot lähettämällä 7. lokakuuta tutkimusryhmän tarkastamaan tilanteen kohutuilla ”työleireillä”.

Lähde: BWI:n tiedote
Kuva: UNIA Switzerland

Lue lisää: 

”Qatarin kisarakentajien kuolemat johtuvat ay-oikeuksien puutteesta” (27.9.2013)
Linkki vetoomuskampanjaan

Aiheeseen liittyvää

Syvä hiljaisuus laskeutuu siirtotyöntekijöiden oikeuksien ylle

Kaksi päivää ennen jalkapallon MM-kilpailujen alkamista Qatarissa puu- ja rakennusalan ammattiliittojen kansainvälinen kattojärjestö BWI arvioi tiedotteessaan aikaansaatua edistystä ja vaatii Qatarin viranomaisia lunastamaan lupauksensa ihmisarvoisen

Lue lisää

Qatarin virheitä ei saa toistaa

Urheilumaailma voi enää sulkea silmiään ihmisoikeuskysymyksiltä. Ihmisoikeudet kuuluvat niin kisojen eteen työskenteleville kuin urheilijoille ja kannattajillekin.

Lue lisää

Mitä MM-kisoista jäi käteen Qatarin siirtotyöntekijöille?

Kansainväliset ammattiliitot ilmaisevat huolensa Qatarin siirtotyöntekijöiden tilanteesta jalkapallon MM-kisojen jälkeen. Kuten pelättiin, ihmisoikeuskysymykset eivät ole edenneet.

Lue lisää