Applen alihankkija taipui sopuun ammattiliiton kanssa

Applen alihankkija NXP on suostunut solmimaan työehtosopimuksen erotettuja filippiiniläisiä alan työntekijöitä edustavan ammattiliiton kanssa. Sopimuksen mukaan puolet 24 erotetusta ammattiliiton aktiivista palkataan takaisin ja toiset 12 saavat irtisanomispaketit.

Applen uuteen iPhoneen mikrosiruja toimittava NXP Semiconductors irtisanoi 24 työntekijää viime toukokuussa kesken työehtosopimusneuvotteluiden. NXP:n erotettujen ay-aktiivien puolesta julkaistiin useita vetoomuksia myös SASKin sivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Kolmivuotisella sopimuksella työntekijät saavat myös palkankorotukset. Tänä vuonna palkka nousee 5,25 %. Sekä ensi vuonna että 2016 korotus on 3,5 %. Noin parinsadan vuokratyöntekijän työsuhteet vakinaistetaan.

”Tämä on voitto Filippiinien työntekijöille ja koko kansalle. [—] Tämän saavutuksen ansiosta tärkeä ammattiliitto vahvistuu, mikä inspiroi kaikkia filippiiniläisiä työntekijöitä, jotka haaveilevat järjestäytymisestä. Taistelumme näyttää, miten tärkeää on, että on mahdollista perustaa ammattiliittoja”, liitto sanoi lausunnossaan.

NXPSCIWU-NAFLU-KMU (NXP:n ammattiliitto) on yksi Filippiinien vanhimmista ja suurimmista ammattiliitoista. Se on myös yksi harvoista liitoista, jotka toimivat Filippiinien vapaatuotantoalueilla.

Aiheeseen liittyvää

Oikeus järjestäytyä on ammattiliiton ”elämänveri”

Köyhään kymmenlapsiseen perheeseen syntynyt Annie Enriquez Geron sai isoäidiltään hyvät elämäneväät. Mutta selvitäkseen hengissä hän on tarvinnut myös ammattiliittoa. Nyt hän johtaa sitä.

Lue lisää

Kolmen lapsen äiti kouluttautui ammattiliiton tuella maalariksi, ja nyt tähtäimessä on siirtotyö

Nepalilasen Sashikala Subban perhe ei näe nälkää kotimaassa, mutta lasten paremman tulevaisuuden takia äiti on lähdössä ulkomaille töihin.

Lue lisää

Coca-Colan ja Pepsin filippiiniläistehtailla ay-liike kamppailee työntekijöiden oikeuksista uhkauksista huolimatta

Filippiinien tuore hallinto jatkaa vihamielistä linjaansa ammattiliittojen edustajia kohtaan, mutta elintarviketeollisuuden ay-aktiivit keksivät keinoja saadakseen työntekijöille kunnolliset työsuhteet ja paremmat palkat – sekä suojellakseen heitä.

Lue lisää