Andy Hall -mielenilmauksessa helpottunut tunnelma

Mielenilmaus tutkija Andy Hallin puolesta alkoi iloisissa tunnelmissa Helsingissä keskiviikkona: varhain aamulla oli tullut tieto, että ensimmäiset syytteet häntä vastaan oli hylätty Thaimaassa.

Thaimaalainen mehuvalmistaja Natural Fruit haastoi Hallin oikeuteen raportin takia, jonka Finnwatch julkaisi vuonna 2013 kaupan omien merkkien tuotteista. Ensimmäinen oikeudenkäynti oli syyskuussa 2014.

Raportti paljasti vakavia työelämäoikeuksien loukkauksia ananasmehujen tuotannossa. Mehuja on tuotu myös Suomeen. Natural Fruit on haastanut Hallin oikeuteen neljän eri syytteen nojalla.

Oikeuden päätöksen mukaan syytteet on hylätty Hallin kuulusteluprosessissa tapahtuneiden laittomuuksien takia.

Thaimaan suurlähetystön edustalla puhuneet ihmisoikeuksien puolustajat osoittivat sanansa suurlähettiläälle, jota ei kuitenkaan näkynyt. Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila totesi puheenvuorossaan syytteiden hylkäämisen osoittavan, että Thaimaan oikeusjärjestelmä toimii. Nyt olisi vielä hylättävä loputkin Andy Hallia vastaan nostetut syytteet, joiden perusteella Hall on joutumassa vielä kolme kertaa oikeuden eteen. Seuraava oikeudenkäynti alkaa heti torstaina 30. lokakuuta.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala oli syyskuussa paikalla oikeudenkäynnissä Thaimaassa. Finnwatchin käsitys Hallin tilanteesta on, että Natural Fruitilla ei ole aineksia oikeusjuttuun. ”He eivät pysty osoittamaan, että Andylla olisi ollut mitään pahantahtoista aietta raportin teossa tai että raportin löydökset olisivat väärin. Päinvastoin, oikeudessa kuultiin työntekijöiden todistuksia, jotka vahvistivat sen, mitä raportissa sanotaan.”

Myanmarilainen siirtotyöntekijä todisti oikeudessa, että tehdas palkkaa alaikäisiä lapsia ja maksaa työntekijöille laittoman alhaisia palkkoja. Siirtotyöntekijöiltä on myös otettu passeja pois, jolloin heitä on pystytty pitämään orjatyön kaltaisissa oloissa.

Andy Hallin tapaus on saanut maailmanlaajuista huomiota, ja keskiviikkona mielenilmauksia järjestettiin Suomen lisäksi Hollannissa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa puheenvuorot käyttivät Mattilan ja Vartialan lisäksi Suomen Elintarviketyöläisten Liiton liittosihteeri Henri Lindholm – joka on myös SASKin hallituksen puheenjohtaja – PAMin edustajiston puheenjohtaja Joonas Tuomivaara sekä S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen.

”Andy Hallin tapauksen saama maailmanlaajuinen huomio osoittaa, että työoikeuksien osalta maailma on jakamaton ja ihmisoikeudet universaaleja”, Lindholm totesi.

Keskiviikon mielenilmauksessa Andy Hallille kirjoitettiin tukiviestejä. Solidaarisuusviesteillä on aina suuri henkinen merkitys, mutta ilmeisesti niillä on Hallin tapauksessa ollut muutakin vaikutusta.

”Ehdottomasti. Kampanjoinnin vaikutus näkyi jo oikeudenkäynnissä, se näkyi siinä, miten tuomarit suhtautuvat. Se, että koko maailma seuraa asiaa, vaikuttaa kyllä”, Vartiala sanoo.

SASKin tiedote syyskuulta: Työolojen tutkijan oikeudenkäynti alkaa tiistaina Thaimaassa

Lisää Andy Hall -uutisia Finnwatchin sivuilla.

Jaa artikkeli: