Ammattijärjestöt tyrmäävät Kambodzhan uuden minimipalkan

Kambodzhan työministeriö on säätänyt uuden tekstiilityöntekijöiden minimipalkan toivoen sen lopettavan teollisuudenalaa jo kohta vuoden vaivanneen pattitilanteen. Uusi kuukausipalkka on 128 dollaria eli 102 euroa.

Ammattiliitot ovat korostaneet, että elämiseen riittävän palkan Kambodzhassa tulisi olla vähintään 140, mieluiten 177 dollaria (144 euroa) kuussa. Köyhyysrajana pääkaupungissa Phnom Penhissä pidetään 120:tä euroa. Kuitenkin uusi palkka on hiukan korkeampi kuin työasioiden neuvottelukunnan suositus ministeriölle; se oli 123 dollaria. Palkankorotus astuu voimaan 1. tammikuuta 2015.

Kansainväliset ammattijärjestöt ilmaisivat heti pettymyksensä uudesta minimipalkkalaista, joka julkistettiin eilen keskiviikkona.

”Elämiseen riittävä palkka ei ole ainoastaan välttämätön työntekijöiden ihmisarvoisen elämän kannalta, se on myös tarpeen, jotta vaatetusteollisuus voisi pysyä hengissä”, sanoi teollisuusalojen kansainvälisen kattojärjestön IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina. ”Sen vuoksi myös johtavat kansainväliset vaatemerkit ovat ilmaisseet tukevansa oikeudenmukaista, elämiseen riittävää palkkaa.”

Kambodzhan vaatetyöläiset ovat tammikuusta asti lakkoilleet ja osoittaneet mieltään nälkäpalkkoja vastaan. Työtaistelun alkaessa kuukausipalkka oli alle sata dollaria. Kansainväliset vaatemerkit laativat yhdessä Kambodzhan hallitukselle vetoomuksen, jossa ne ilmoittivat etteivät voi enää valmistaa tuotteita Kambodzhassa, jos palkkoja ei saada säälliselle tasolle. Tekstiiliteollisuus tuo Kambodzhalle noin 5,5 miljardia dollaria vuosittain.

Työasioiden neuvottelukunnassa, jonka suositusten mukainen uusi palkka jokseenkin on, on mukana kaksi itsenäistä ammattiliittoakin. Liitot pohtivat lähipäivinä, voivatko ne hyväksyä palkkalain.

Palkka-asioiden lisäksi kansainväliset ammattijärjestöt ovat huolestuneita viimeaikaisista työlakien muutoksista.

”Kansainvälinen työjärjestö ILO on jo vuosia vaatinut Kambodzhan hallitusta säätämään lain, joka olisi sopusoinnussa ILOn sopimusten kanssa, mutta hallitus on tehnyt juuri päinvastoin. Nykymuodossaan lailla olisi tuhoisat vaikutukset itsenäisiin ammattiliittoihin”, sanoi ammattiliittojen kattojärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow.

”Mikä pahinta, hallitus lisäsi lakiin epämääräisiä muotoiluja, joilla se voi nyt periaatteessa lakkauttaa ammattiliittoja lakkoilun tai muun ’Kambodzhan kuningaskunnan etuja vahingoittavan toiminnan’ vuoksi. Tätä ei voi hyväksyä.”

Aiheeseen liittyvää

Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista – tätä Suomen verorahoilla saadaan aikaan

Suomen kehitysyhteistyö on vaikuttavaa ja tuloksellista, selviää tänään keskiviikkona julkaistusta kehityspolitiikan tulosraportista. Maailman monet kriisit korostavat pitkäjänteisen kehitysyhteistyön tärkeyttä.

Lue lisää

SASK sai uuden jäsenjärjestön, kun Kelan toimihenkilöt liittyi mukaan

Ammattiliitto Kelan toimihenkilöt liittyi SASKin jäseneksi alkuvuodesta. Liitto edustaa muun muassa Kelan työntekijöitä ja on SASKin 36:s jäsenjärjestö.

Lue lisää

Suomalaiset järjestöt Bonnin ilmastokokouksesta: On aika luopua fossiilisista polttoaineista ja lisätä kunnianhimoa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa

Suomalaiset kehitys-, ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöt toivovat YK:n ilmastokokoukselta Bonnissa edistystä fossiilisten polttoaineiden alasajossa sekä ilmastonmuutoksen aiheuttaman eriarvoisuuden torjunnassa.

Lue lisää