Tukea matkailualan liitolle Mosambikissa

Matkailuala kasvaa Mosambikissa voimakkaammin kuin mikään muu toimiala. Alan ammattiliitto ei melko korkeasta jäsenmäärästään huolimatta ole ollut riittävän näkyvä ja tehokas edunvalvoja houkutellakseen uusia jäseniä samaa tahtia alan kasvun kanssa. SASK ja Palvelualojen ammattiliitto PAM aloittivat viime kesänä Mosambikissa hankkeen tukeakseen alan ammattiliiton kehittymistä.

Mosambikin matkailualan ongelmat kuulostavat tutuilta: pätkä- ja silpputöitä, matalat palkat, epäsäännölliset työajat. Jo puolessa vuodessa ja pienellä tukisummalla hankkeessa on saatu valtavasti aikaan. On neuvoteltu 12 uutta työehtosopimusta, saatu lähes 1000 uutta jäsentä, perustettu 35 uutta paikallisosastoa, koulutettu yli 60 ihmistä neuvottelemaan sekä laadittu esite ja ay-toiminnan käsikirja.

Meille Mosambikin saavutukset kuulostavat perusasioilta, mutta kehitysmaassa ne ovat suuren työn takana. Ilman PAMin ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin tukea alan liitto SINTIHOTS ei olisi pystynyt niitä toteuttamaan.

Tänä vuonna matkailu- ja elintarvikealan liitot Mosambikissa, Ghanassa ja Suomessa aloittavat lisäksi kokemusten vaihtoon nojaavan yhteistyön, jotta toisten oppeja päästään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Mukaan tulee Suomesta myös elintarviketyöläisten liitto SEL.

Matkailu ja liitto kasvussa

  • Matkailuala kasvoi vuosina 2010–2012 peräti 74 %
  • Liittoon kuuluu 62 % alan työntekijöistä
  • Liittoon saatiin puolessa vuodessa lähes tuhat uutta jäsentä.

Hankkeen kuvaus

Jaa artikkeli: