Monimutkaisia konflikteja

Eurooppa tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan harvinaisen yksimielisesti, mutta näin ei suinkaan ole kaikkialla maailmassa. SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen pohtii blogikirjoituksessaan maailman ammattiliittojen asennoitumista sotaan.

Eurooppa tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan harvinaisen yksimielisesti. Sotauutisointia seuratessani on ollut mielenkiintoista tutustua myös afrikkalaisten ja aasialaisten näkökulmaan. 

Hongkongilaiset ay-toverit ovat kohteliaasti pahoillaan Eurooppaa kohdanneesta sodasta mutta muistuttavat yhtä kohteliaasti, että heidän suuri naapurinsa Kiina on juuri murskannut Hong Kongin kansalaisyhteiskunnan ja demokraattiset instituutiot sekä vanginnut keskusjärjestö HKCTU:n pääsihteerin Lee Cheek Yanin demokratian tukemisesta syytettynä. Se ei ole johtanut boikotteihin, eikä sen ole annettu häiritä Euroopan kaupankäyntiä Kiinan kanssa. 

Etelä-Afrikan ay-keskusjärjestö Cosatu taas näkee Ukrainan sodan ensisijaisesti Yhdysvaltojen ja Venäjän välisenä konfliktina. Eurooppaa ei edes mainita asian yhteydessä. Lausunto alkaa USA:n Venäjään kohdistamien pakotteiden tuomitsemisella, ja vasta toissijaisesti vaaditaan Venäjää aloittamaan välittömästi rauhanneuvottelut. 

Lähtökohtaisesti afrikkalaiset ovat ”heikomman” eli Venäjän puolella, eivät Yhdysvaltojen. Näin he tulevat toistaneeksi Venäjän viestin, jonka mukaan kyseessä on Venäjän ja USA:n välinen konflikti. Ukrainalla – tai edes tuhansilla kuolleilla ja miljoonilla pakolaisiksi joutuneilla ukrainalaisilla – ei ole suurtakaan roolia Afrikasta katsottuna. Heillä kun on omiakin konflikteja riittämiin.  

Äärivasemmistolaisen Kolumbian ay-keskusjärjestö CUTin kanta oli kuitenkin yllättävin. Se ilmoitti tukevansa Neuvostoliiton perinnettä jatkavan Venäjän oikeutettua puolustustaistelusta Natoa, Yhdysvaltoja ja Ukrainan natsihallitusta vastaan. 

Miten joku voi nähdä hyökkäyksen puolustustaisteluna?

Ensimmäinen reaktioni oli hämmästys. Miten ihmeessä joku voi nähdä brutaalin hyökkäyksen puolustustaisteluna? Kävi kuitenkin ilmi, että CUTin kanta ei oikeastaan liity Ukrainaan vaan pikemminkin Yhdysvaltojen ja Naton vastustamiseen ja vanhaan vasemmistolaiseen mielikuvaan inhimillisestä Neuvostoliitosta, jossa kansalaisilla oli hyvä elämä ja tasa-arvo. Heidän näkökulmastaan kaikki mitä USA tekee, on väärin. 

Jotkut Euroopan ulkopuoliset tahot ovat kysyneet, miksi kansainvälinen ay-liike ei tuominnut Jemenin sisällissotaa ja boikotoinut siihen sekaantuneita valtioita samalla innolla kuin se nyt tekee, kun sotaa käydään Euroopassa. 

Nämä ovat hyviä muistutuksia siitä, että mielipiteeseemme ja ymmärrykseemme vaikuttaa se, miten lähellä arkeamme asia on. 

Meidän kaikkien ihmisoikeudet niin Ukrainassa, Jemenissä, Etelä-Afrikassa, Hong Kongissa kuin Kolumbiassakin ovat samanarvoisia. Niitä pitää muistaa puolustaa myös silloin, kun ne ovat kaukana ja seurausta konflikteista, joiden ymmärtäminen on vaikeaa. 

Slava Ukraina! 

Kirjoittaja on Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin toiminnanjohtaja. Kirjoitus julkaistiin ensin AKT-lehdessä.

Jaa artikkeli: