YEI ja hyvä sade

—Älä käytä rahaa, kuin vettä. Sinä et ole mikään rikas lapsi, sanoo myanmarilainen äiti aikuiselle tyttärelleen. Burman kielellä ’vesi’ on YEI. Slangisanastossa YEI on kuitenkin jalostunut tarkoittaman myös rahaa. Sitä käyttävät kaikki sosiaaliluokat köyhistä tehdastyöläisistä vauraaseen väestöön.

—Älä käytä rahaa, kuin vettä. Sinä et ole mikään rikas lapsi, sanoo myanmarilainen äiti aikuiselle tyttärelleen.

Piirros: Hanna Sakara.

Burman kielellä ’vesi’ on YEI. Slangisanastossa YEI on kuitenkin jalostunut tarkoittaman myös rahaa. Sitä käyttävät kaikki sosiaaliluokat köyhistä tehdastyöläisistä vauraaseen väestöön.

Maatalousmaan ominaispiirteisiin kuuluu pitkä monsuunikausi, jolloin sataa monta kuukautta. Työläisten majatkin on rakennettu tolppien varaan, jotta vesi ei yltäisi koteihin. Vettä siis riittää trooppisessa ilmastossa, mutta köyhässä maassa ihmiset myös tietävät, että vesi on arvokasta.

YEI on siis burman kielessä aina liitetty vaurauteen ja työhön. ”Kerätkää vesi talteen, niin kauan kuin on hyvä sade”, myanmarilaiset sanovat, kun haluavat muistutella toisilleen, että kannattaa paiskia töitä niin kauan kuin siihen on mahdollisuus.

Kesällä satunnaisia työkeikkoja tekevillä työtilaisuudet harvenevat, joten he takovat niin paljon YEI’tä kuin mahdollista koko kevään.

 

 

Aiheeseen liittyvää

Indonesian ay-liike esti koronakortin hyväksikäytön lakimuutoksen ajamisessa

Vappumarssi pandemiasta huolimatta? Liitot joutuivat turvautumaan koviin uhkauksiin, jotta työntekijöiden oikeuksia murentavan lakimuutoksen käsittelyä saatiin lykättyä koronaviruksen takia suljetussa Indonesiassa.

Lue lisää

Syrjintää, eristämistä ja häirintää työelämässä

Työelämä ei vielä tänäkään päivänä kohtele seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä yhdenvertaisesti. SASKin Roosa Rusanen peräänkuuluttaa myös ay-liikkeeltä globaalisti yhä voimakkaampia toimia heidän oikeuksiensa puolustamiseksi.

Lue lisää

Kotien työntekijät ja heidän lapsensa hyötyvät parantuneesta toimeentulosta ja sosiaaliturvasta

Kotitalouksien työntekijät ja heidän perheensä ovat miltei kaikissa yhteiskunnissa hyvin heikossa asemassa. SASKin kumppanit tekevät työtä ihmisten puolesta, jotka jäävät marginaaliin.

Lue lisää