Vetoa ay-aktiivin murhan selvittämiseksi

Filippiiniläisen sokeritehtaan jäsenhankkijan Rolando Pangon murha osoittaa jälleen kerran, miten vaarallista on olla ay-aktiivi monissa kehittyvissä maissa. Pango ammuttiin marraskuun lopussa. Ennen surmaa hän oli ollut hankkimassa jäseniä Partido Manggagawa -liittoon (PM) Hacienda Saludin sokeriruokoplantaaseilla.

Hacienda Saludin plantaasit omistaa Filippiinien sokerintuottajien liiton johtaja Manuel Lamata. PM:lla on Lamataa vastaan oikeusjuttu meneillään 41 työntekijän laittomasta irtisanomisesta. Taustalla on myös maanomistuskiistoja.

Elintarviketeollisuuden liittojen kansainvälinen kattojärjestö IUF kampanjoi sen puolesta, etteivät Pangon surmaajat jää rankaisematta. Voit lähettää vetoomuksen IUF:n sivuilta.

Vetoomuskirjeen teksti:

Oikeusministeri Leila de Lima ja presidentti Benigno Aquino III

Olen raivoissani kuullessani, että filippiiniläinen ay-aktiivi on taas salamurhattu. Rolando Pango murhattiin Binalbaganin kaupungissa Negros Occidentalissa marraskuun 29. päivänä 2014. Ennen kuolemaansa Pango oli värväämässä jäseniä Hacienda Saludin sokeriruokoplantaaseilla, jotka omistaa Filippiinien sokerintuottajien liiton johtaja Manuel Lamata. Kesäkuussa Hacienda Saludin työntekijät hakivat maanomistusoikeutta maauudistuslain nojalla. He ovat myös haastaneet Lamatan oikeuteen 41 työntekijän laittomasta irtisanomisesta.

Vetoan hallitukseenne, jotta tämän rikoksen avoin ja kattava tutkinta aloitetaan mitä pikimmin ja siihen syyllistynyt tuodaan oikeuden eteen. 

Jos et halua käyttää yllä olevaa tekstiä vaan lähetät mieluummin oman kirjeen, sähköpostiosoitteet ovat:

communications@doj.gov.ph
dojinfodiv@yahoo.com
op@president.gov.ph

Aiheeseen liittyvää

Liittojohtaja irtisanottiin ilman perusteluita, työntekijät vaativat oikeutta

Ammatillisen järjestäytymisen estäminen, ”union busting”, on edelleen ongelma, kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Bangladeshissa ammattiliiton pääsihteeri sai potkut, kun alkoi taistella ulkoistuksia vastaan.

Lue lisää

Coca-Colan ja Pepsin filippiiniläistehtailla ay-liike kamppailee työntekijöiden oikeuksista uhkauksista huolimatta

Filippiinien tuore hallinto jatkaa vihamielistä linjaansa ammattiliittojen edustajia kohtaan, mutta elintarviketeollisuuden ay-aktiivit keksivät keinoja saadakseen työntekijöille kunnolliset työsuhteet ja paremmat palkat – sekä suojellakseen heitä.

Lue lisää

Pitkäjänteistä työtä työelämän ihmisoikeuksien puolesta

Kymmenen vuotta ei ole aika eikä mikään, jos tavoitteena on parantaa vaikkapa kahden miljoonan indonesialaisen työehtoja. SASKin hankkeissa vuonna 2019 saavutetut tulokset ovat vaatineet paitsi

Lue lisää