Vetoa ay-aktiivin murhan selvittämiseksi

Filippiiniläisen sokeritehtaan jäsenhankkijan Rolando Pangon murha osoittaa jälleen kerran, miten vaarallista on olla ay-aktiivi monissa kehittyvissä maissa. Pango ammuttiin marraskuun lopussa. Ennen surmaa hän oli ollut hankkimassa jäseniä Partido Manggagawa -liittoon (PM) Hacienda Saludin sokeriruokoplantaaseilla.

Hacienda Saludin plantaasit omistaa Filippiinien sokerintuottajien liiton johtaja Manuel Lamata. PM:lla on Lamataa vastaan oikeusjuttu meneillään 41 työntekijän laittomasta irtisanomisesta. Taustalla on myös maanomistuskiistoja.

Elintarviketeollisuuden liittojen kansainvälinen kattojärjestö IUF kampanjoi sen puolesta, etteivät Pangon surmaajat jää rankaisematta. Voit lähettää vetoomuksen IUF:n sivuilta.

Vetoomuskirjeen teksti:

Oikeusministeri Leila de Lima ja presidentti Benigno Aquino III

Olen raivoissani kuullessani, että filippiiniläinen ay-aktiivi on taas salamurhattu. Rolando Pango murhattiin Binalbaganin kaupungissa Negros Occidentalissa marraskuun 29. päivänä 2014. Ennen kuolemaansa Pango oli värväämässä jäseniä Hacienda Saludin sokeriruokoplantaaseilla, jotka omistaa Filippiinien sokerintuottajien liiton johtaja Manuel Lamata. Kesäkuussa Hacienda Saludin työntekijät hakivat maanomistusoikeutta maauudistuslain nojalla. He ovat myös haastaneet Lamatan oikeuteen 41 työntekijän laittomasta irtisanomisesta.

Vetoan hallitukseenne, jotta tämän rikoksen avoin ja kattava tutkinta aloitetaan mitä pikimmin ja siihen syyllistynyt tuodaan oikeuden eteen. 

Jos et halua käyttää yllä olevaa tekstiä vaan lähetät mieluummin oman kirjeen, sähköpostiosoitteet ovat:

communications@doj.gov.ph
dojinfodiv@yahoo.com
op@president.gov.ph

Aiheeseen liittyvää

Liittojohtaja irtisanottiin ilman perusteluita, työntekijät vaativat oikeutta

Ammatillisen järjestäytymisen estäminen, ”union busting”, on edelleen ongelma, kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Bangladeshissa ammattiliiton pääsihteeri sai potkut, kun alkoi taistella ulkoistuksia vastaan.

Lue lisää

Ay-liikkeen johtajan arki Kolumbiassa vaatii rohkeutta

Kaupan alan liiton Uniónin puheenjohtaja Luz Marina Díaz Jiménez vieraili Suomessa taannoin. Uhkailuista ja pelotteluista huolimatta tämä ay-liikkeen johtaja jatkaa sinnikkäästi työtään paikallisen työelämän parantamiseksi.

Lue lisää

Kun metsä voi hyvin, se elättää

Nepal tunnetaan maailman korkeimmista vuorista, mutta maan pinta-alasta lähes puolet on metsää. Sitä pitäisi suojella, mutta samalla se tarjoaa työtä kymmenille tuhansille ihmiselle. Voiko nämä

Lue lisää