Urakkapalkkaus pakottaa lapsetkin tiilentekoon

Nepalissa kokonaiset perheet muuttavat kotiseuduiltaan tiilitehdaskeskittymiin aina puoleksi vuodeksi kerrallaan. On pakko ansaita leipänsä. Silloin lasten koulutie katkeaa, elleivät he pääse ammattiliittojen pyörittämiin väliaikaisiin kouluihin.

On varhainen aamuyö Bakhtapurissa, Katmandun lähellä sijaitsevalla tiilitehtaalla Nepalissa. Nabin, 11 vuotta, kyykkii hiljaa pimeässä ja valmistaa muotilla tiiliä – kuin hiekkakakkuja loputtomana sarjatuotantona. On vielä pakkasta, mutta Nabinilla on vain sandaalit. Hänen työpäivänsä kestää pitkälle iltaan. Hän tekee tiiliä savesta, kantaa niitä kuivumaan ja pinoaa.

Yhtä pitkiä ja raskaita ovat tuhansien muidenkin nepalilaislasten työpäivät lokakuusta huhtikuuhun. Silloin Nepalissa on kuiva kausi, ja kokonaiset muualta maasta muuttaneet perheet tekevät työtä urakkapalkalla tiilitehtaissa saadakseen kasaan koko vuoden elannon. Siksi myös lapset työskentelevät.

SASKin hankkeessa parannetaan Nepalin ja Intian tiilitehtaiden työoloja ja tarjotaan perheille tukea, esimerkiksi kouluja, terveyspalveluja ja naisten toimintaryhmiä.

Ammattiliitto auttaa monin tavoin

Perheitä voidaan auttaa vain sitä kautta, että työntekijät liittyvät ammattiliittoihin. Niin heihin saadaan kontakti ja ennen kaikkea vain tarpeeksi iso jäsenmäärä antaa liitolle selkärankaa neuvotella paremmista työehdoista.

– Nepalin hankkeessa onkin saatu vuosittain jopa 7 000 ihmistä järjestäytymään liittoihin, perustettu kouluja lapsityöläisille ja kielletty lapsityö sadassa työehtosopimuksessa, luettelee SASKin aluekoordinaattori Sharan KC*.

Myös korvausta tehdyistä tiilistä on onnistuttu nostamaan. Nyt tuhannesta tiilestä saa seitsemän euroa. Tärkein tavoite on kuitenkin lopettaa urakkapalkkaus, koska kiinteä korvaus työstä on paras tapa lyhentää työpäiviä, nostaa palkka tasolle, jolla se todella riittää elämiseen – ja päästä kokonaan eroon lapsityöstä.

Koulu tuo toivoa tulevaisuuteen

Lapsityöläisille tarkoitetuista kouluista hankkeessa ollaan erityisen ylpeitä. Koulu on paikka, jossa lapset saavat olla lapsia edes osan päivästä.

– Koulu tiilitehtaalla mahdollistaa lasten koulutuksen jatkumisen, kun he palaavat kotikyliinsä. Muuten he putoavat helposti muiden kelkasta oltuaan pois yli puoli vuotta. Lisäksi se tarjoaa suojaa polttavalta auringolta päivän kuumimpaan aikaan, Sharan kertoo.

– Koulutus on myös sellaista henkistä pääomaa, jota kukaan ei voi ottaa lapselta pois. Sen ymmärtävät myös monet kouluja käymättömät vanhemmat tiilitehtailla. Valitettavasti eivät kuitenkaan kaikki.

*Sharanin työsuhde SASKiin päättyi syksyllä 2014, kun hän muutti Vietnamiin.

Hankkeen saavutuksia

  • Nepaliin on perustettu kolme lapsityöläisille tarkoitettua koulua, joissa opiskelee 123 lasta
  • Hanke järjestää kouluihin opettajat sekä kustantaa oppimateriaalit ja koulupuvut
  • 150 työehtosopimukseen on lisätty ei lapsityötä -pykälä
  • Kymmeniä kyliä julistetaan vuosittain lapsityöstä vapaiksi alueiksi
  • 7000 uutta jäsentä ammattiliittoihin vuosittain
  • Jäsenmäärän kasvu on mahdollistanut palkankorotukset
  • Neuvotteluyhteys työnantajiin: nyt työläisille korvataan mm. materiaalit savimaja-asumuksensa rakentamiseen sekä tiilentekoon tarvittavat vesi ja hiekka
  • Tehtailla kiertää terveysleiri, jossa monet pääsevät elämänsä ensimmäiseen terveystarkastukseen ja saavat rokotuksia ja lääkkeitä
  • Naisille on perustettu toimintaryhmiä, joissa he antavat vertaistukea ja mm. joukkolainoittavat toisiaan pystyäkseen perustamaan tehtaille kaivattua palveluja ja saamaan lisätuloja
  • Ammattiliitto tarjoaa jäsenilleen monenlaista käytännön apua, muutakin kuin suoraa työsuhteeseen liittyvää edunvalvontaa

Jaa artikkeli: