Työolot Italian vaatetehtaissa kurjistuneet

Tuore tutkimus osoittaa, että Italian kenkä- ja vaatetehtaita kurjistavat laittomat työntekijät, pienet palkat ja runsaat ylityöt.

Kävi ilmi, että isot italialaiset huippumerkit kuten Louis Vuitton, Armani, Prada ja Dior ovat ostaneet takaisin vanhoja Italian-tehtaitaan, jotka aikanaan lopetettiin Itä-Euroopan ja Turkin halpatuotannon kiristäessä vaatealan kilpailua. Nyt tosin myös Italiassa kilpaillaan alhaisilla palkoilla ja kehnoilla työoloilla.

– Isojen merkkien tuotannon siirtäminen takaisin Italiaan on toki hyvä uutinen työllisyyden kannalta. Mutta on katastrofaalista, jos se tuo mukanaan nälkäpalkat, ammattiliittojen puuttumisen ja heikon työturvallisuuden kuten Bangladeshissä tai Moldovassa, sanoo tutkimusraportin kirjoittaja Francesco Gesualdi.

Tutkimus paljastaa, että vaatetehtaiden työntekijöiden alkupalkat ovat Italiassa alle 1 200 euroa – eli reilusti alle elämiseen riittävän palkan. Istatin eli Italian tilastokeskuksen mukaan perhe tarvitsisi Pohjois-Italiassa ainakin 1 600 euroa elääkseen kohtuullisesti.

Elämiseen riittävä palkka velvoitteeksi

Raportissa suositellaan, että Euroopassa otetaan käyttöön lainsäädäntö, joka velvoittaa maksamaan elämiseen riittävää palkkaa. Esimerkkinä voi käyttää joillekin Aasian ja Itä-Euroopan maille sekä Turkille laskettua mallia.

Tutkimuksen teki Campagna Abiti Puliti, joka on kansainvälisen Puhtaat vaatteet -verkoston italialainen toimija.

Myös SASK on mukana Puhtaat vaatteet -verkostossa ja kampanjoi Suomessa eettisen vaateteollisuuden puolesta yhdessä muiden järjestöjen kanssa. SASKin jäsenliitoista verkostoon kuuluvat Ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto.

Clean Clothes Campaign -verkkosivut (englanniksi)
Tutkimusraportti Quanto è vivibile l’abbigliamento in Italia? (italiaksi) 

Jaa artikkeli: