Tunnetut vaatemerkit loukkaavat sekä ihmisoikeuksia että omia eettisiä ohjeistuksiaan

Clean Clothes -verkoston tuoreen raportin mukaan muun muassa Adidas, H&M, Hugo Boss, Levi Strauss & Co., Nike ja Puma eivät aikeistaan huolimatta maksa vaatteitaan tekeville työntekijöille elämiseen riittäviä palkkoja.
SASK oli mukana, kun vuosi sitten #TurnAroundHM -kampanjan flashmobbaajat odottelivat Helsingin Aleksanterinkadun H&M-myymälän edessä, että yhtiö lunastaisi vuoden 2013 lupauksensa maksaa elämiseen riittäviä palkkoja kaikille tuotantoketjussaan työskenteleville. Kuva: Lassi Kaaria

Kansainvälinen Clean Clothes Campaign -verkosto pyysi kahdeltakymmeneltä maailman johtavalta vaateyritykseltä tietoja vaatetyöntekijöiden palkoista. Vaikka 85 prosenttia yrityksistä on tehnyt jonkinlaisen sitoumuksen taata työntekijöidensä perustarpeet kattava toimeentulo, ei yksikään merkeistä toteuttanut lupaustaan maissa, joissa valtaosa niiden vaatteista valmistetaan.

Osa brändeistä tekee toisia enemmän töitä parempien käytäntöjen edistämiseksi, mutta yhdenkään yrityksen vaatteita tekevät työntekijät Aasiassa, Afrikassa, Keski-Amerikassa tai Itä-Euroopassa eivät saa työstään palkkaa, joka riittäisi ihmisarvoiseen elämään ja perheen elättämiseen.

Tämä on häpeällistä toimintaa erittäin tunnetuilta ja suuria voittoja tahkovilta yrityksiltä. Brändien pitää sitoutua julkisesti elämiseen riittävään palkkaan, luoda toimintamalleja tämän saavuttamiseksi ja raportoida edistyksestä avoimesti. Tyhjät lupaukset eivät riitä.

Eurooppalainen tuotanto ei takaa vastuullisuutta

Selvityksen arvosteluasteikossa 20 yrityksestä 19 sai alimman arvosanan. Tämän E-kategorian yritykset Adidas, Amazon, C&A, Decathlon, Fast Retailing, Fruit of the Loom, GAP, G-Star RAW, H&M, Hugo Boss, Inditex, Levi Strauss & Co., Nike, Primark, Puma, PVH, Tchibo, Under Armour ja Zalando eivät pysty osoittamaan, että yksikään niiden vaatteita tekevistä työntekijöistä missään päin maailmaa saisi elämiseen riittävää palkkaa.

Ainoana yrityksenä arvosanan C saanut Gucci tuottaa 95 prosenttia vaatteistaan Italiassa. Työehtosopimuksen mukainen palkka on elämiseen riittävä kuitenkin vain Etelä-Italiassa ja jää alle köyhyysrajan Keski- ja Pohjois-Italiassa. Gucci ei julkaise tehdaslistaa eikä kerro missä sen tuotanto tapahtuu.

Esimerkiksi H&M:lle vaatteita ompeleva työntekijä ansaitsee Bangladeshissa keskimäärin 86€ kuussa, mikä on varovaisimpienkin arvioiden mukaan vain noin puolet elämiseen riittävästä palkasta.

Liian matala palkka tarkoittaa käytännössä esimerkiksi erittäin kurjia asuinoloja, aliravitsemusta, velkaa, kyvyttömyyttä maksaa lasten koulunkäyntimaksuja sekä kohtuuttomia ylityömääriä.

Elämiseen riittävällä palkalla tarkoitetaan palkkaa, jolla työntekijä pystyy hankkimaan itselleen ja perheelleen riittävän ravinnon, asumisen, vaatetuksen, terveydenhuollon, lasten koulutuksen ja muut perustarpeet.

Lue koko Tailored Wages 2019 -raportti

Clean Clothes- eli Puhtaat vaatteet -verkostoon kuuluu Suomesta SASKin lisäksi Eettisen kaupan puolesta ry sekä ammattiliitot PAM, TEAM ja Pro.

Uutinen on julkaistu ensin Eetin sivuilla.

Aiheeseen liittyvää

Vaadi H&M-ketjua varmistamaan elämiseen riittävät palkat

Vuonna 2013 H&M-ketju ilmoitti, että sen käyttämien vaatetehtaiden työntekijöille maksetaan elämiseen riittävät palkat vuoden 2018 loppuun mennessä. Yhtiö arvioi, että tämä koskisi 850 000 ompelijaa.

Lue lisää

Ihmisarvoinen työ

SASKin tavoitteena on taata kaikille ihmisarvoinen työ ja elämiseen riittävä palkka. Työelämän perusoikeudet on määritellyt kansainvälinen työjärjestö ILO, mutta laatuasioista on vaikea säätää kansainvälisissä sopimuksissa. Siksi

Lue lisää

Lapsityö selätetään aikuisten palkkausta parantamalla 

Lapsityön poistaminen maailmasta on ollut tänä vuonna 100 vuotta täyttävän kansainvälisen työjärjestön ILOn päämäärä sen perustamisesta lähtien. SASK tukee lapsityön kitkemistä maailmasta vaikuttamalla aikuisten työehtoihin

Lue lisää