Tietä tasa-arvolle!

Parissa päivässä päästiin hienosti asioiden ytimeen, vaikka liikkeelle lähdettiin perusasioista kuten sosiaalisen sukupuolen eli genderin käsitteestä ja sukupuolten välisten erojen ilmenemisestä.

– Sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisessa työpaikoilla on parannettavaa kummassakin maassa, tietää paikalla ollut Metalliliiton tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja Juha Pakarinen. Hän on myös SASKin kunnon työn lähettiläs.

SASKin kansainvälisen toiminnan suunnittelijan Tarja Valtosen mukaan epätasa-arvo ilmenee Ghanan työelämässä etenkin naisten vaikeuksina yhdistää perhe-elämä ja työ. Kuten Suomessakin, naisvaltaiset alat ovat matalapalkka-aloja, ja niiden arvostus on vähäistä. Ammattikoulutuksen puutteellisuus iskee koko työväestöön, mutta enemmän naisiin.

Pääkouluttajina toimivat Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta sekä paikallishallinnosta tohtori Esther Ofei Aboyage, jolla on vuosikymmenten kokemus tasa-arvotyöstä.

Koulutus sai suuren suosion, ja SASK järjestää vastaavia koulutuksia muissa kohdemaissaan. Esimerkiksi Mosambikissa kokeiltiin samaa konseptia jo viime vuoden puolella. Ghanassa SASKin toiminta valitettavasti päättyi vuodenvaihteessa Suomen hallituksen kehitysyhteistyöhön kohdistamien leikkausten vuoksi.

 

Aiheeseen liittyvää

Hilma Mote tietää, että köyhyys nivoutuu kouluttamattomuuteen ja epätasa-arvo johtuu rakenteista

Köyhissä oloissa apartheidin alla kasvanutta ILOn työelämäasiantuntija Hilma Motea motivoivat edelleen lukion maantiedon opettajan rasistiset sanat.

Lue lisää

Korona pysäytti sukupuolten tasa-arvokehityksen kehittyvissä maissa

Parempaan pandemianjälkeiseen maailmaan tarvitaan voimakkaita naisia.

Lue lisää

Terveyttä ja turvallista työtä kaikille

Tasa-arvoa edistävät asiat harvoin tupsahtavat työssäkäyville naisille kuin Manulle illallinen. Niistä pitää neuvotella. Sitä SASK tukee monin paikoin maailmalla. Mitä kaikkea on saavutettu? Tästä kertoo

Lue lisää