Tekstiilitehtaiden paloissa kuollut satoja tällä viikolla

Tekstiilitehtaiden paloissa tällä viikolla on kuollut satoja ihmisiä Pakistanissa ja Venäjällä. Turhaan, sanoo Puhtaat vaatteet –kampanja.

– Nämä kuolemat olisi voitu välttää, ja ne olisi pitänyt välttää, sanoi koordinaattori Ineke Zeldenrust kansainvälisen kampanjan päämajassa Amsterdamissa. – Hätäuloskäyntejä joko ei ollut tai ne oli lukittu ja työntekijät jäivät loukkuun.

Kampanja vaatii, että tuotemerkit, hallitukset ja työnantajat kaikkialla tuottajamaissa ryhtyvät parantamaan tehdasrakennuksia ja kouluttamaan työntekijöitä ja johtoa turvallisuusasioissa. Erityisesti tulee varmistaa, että vapaasti järjestäytyneet työntekijät voivat puhua vailla pelkoa työpaikkansa menettämisestä, jos turvallisuusmääräyksiä jätetään noudattamatta, kampanja korostaa. Loukkaantuneilla pitää myös olla mahdollisuus päästä parhaaseen mahdolliseen hoitoon ja saada reilu korvaus sairausajaltaan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan tekstiilitehtaassa lähellä Karachia sattunut tulipalo on Pakistanin pahimpia teollisuusonnettomuuksia. Maakunnan terveysviranomaisen mukaan kuolleita oli keskiviikkona laskettu olevan 246. Lisäksi kymmenet loukkaantuivat hypättyään neljäkerroksisen rakennuksen ikkunoista tulta pakoon. Vain hetkeä ennen palon syttymistä Lahoressa oli leimahtanut liekkeihin kenkätehdas. Kenkätehtaan palossa kuoli ainakin 25 ihmistä.

Venäläisessä vaatetehtaassa kuoli tiistaina 14 vietnamilaista siirtotyöläistä Jegorjevskissä Moskovan ulkopuolella. Interfax-uutistoimiston mukaan tehdas oli laiton.

Pakistanilaiset tekstiilialan liitot ovat järjestäneet suuria mielenilmauksia keskiviikoksi ja torstaiksi. Kansainvälinen Clean Clothes –kampanja on yhteydessä kumppaneihinsa saadakseen lisätietoa paloista. Kampanja kehottaa kaikkia tulipalotehtaista hankkivia tuotemerkkejä astumaan reilusti esiin.

SASK/Puhtaat vaatteet -kampanja

Kuva: Clean Clothes Campaign

Aiheeseen liittyvää

Työntekijän paras apu on ammattiliitto

Raportin mukaan kansainväliset vaatebrändit voisivat tehdä paljon enemmän tukeakseen työntekijöiden järjestäytymistä. Tällä viikolla vietetään vaatevallankumousviikkoa Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen muistoksi.

Lue lisää

Lasten paikka on koulussa, ei töissä!

Suomessakin lapsityö oli yleistä vielä sata vuotta sitten. Ammattiliittojen pitkäjänteinen työ myötävaikutti palkkakehitykseen. Palkkatason noustua vanhemmilla oli varaa lähettää lapsensa kouluun. Kun vanhemmat tienaavat tarpeeksi,

Lue lisää

Kampanjat

SASKin tavoite on, että työelämän ihmisoikeudet toteutuvat maailmassa. Niitä edistetään sekä toimimalla suoraan kehittyvissä maissa että herättelemällä tietoisuutta kotimaassa kampanjoin. Tule mukaan!

Lue lisää