Siirtotyöläisten puolustaja savustettiin ulos Thaimaasta

Hallia vastaan on nostettu useita syytteitä hänen toimitettuaan Finnwatchille tutkimusdataa. Ananasmehutehtaan johto hermostui löydöksistä niin paljon, että haastoi tutkijan oikeuteen mitä mielikuvituksellisimmin syyttein, kun tämä raportoi työntekijöiden salakuljetuksesta liian pienistä palkoista, ylipitkistä työpäivistä ja väkivallalla uhkailusta.

Tämä tapahtui jo vuonna 2013, ja oikeusprosessi on edelleen kesken, koska syytteitä on yhden raportin vuoksi onnistuttu nostamaan kaikkiaan neljä. Vyyhti on niin sekava, että perässä on vaikea pysyä – ja se juuri varmasti on tarkoituskin. Kärsivällisesti Hall ja hänen puolustuksensa ovat ravanneet oikeudessa, mutta nyt Hallin mitta tuli täyteen. Hän kokee oman tuvallisuutensa Thaimaassa liian uhatuksi ja päätti lähteä maasta.

Jupakka jälleen yksi esimerkki siitä, miksi työolojen tutkiminen ja työläisten oikeuksien puolustaminen globaalissa tuotantoketjussa on niin vaikeaa. Aina löytyy yrityksiä, jotka tekevät kaikkensa työtä hankaloittaakseen – ja useiden maiden oikeuslaitos on ihan yhtä korruptoitunut kuin Thaimaan.

Kuka uskaltaa puolustaa työntekijöitä?

Thaimaan siirtotyöläisten ja muiden kehnoissa oloissa työskentelevien puolustaminen jää nyt paikallisille järjestöille. Se tehtävä ei ole helppo. Vieraillessaan Suomessa aiemmin syksyllä Andy Hall kertoi hänen selvityksensä tiedot oikeudessa oikeiksi todistaneiden työntekijöiden olevan nyt todella peloissaan. Heillä ei ole samanlaista kansainvälistä turvaverkkoa kuin paljon huomiota maailmalla saaneella Hallilla.

Takaiskusta huolimatta Hall kertoo monien ponnistelujen kyllä parantaneen työoloja Thaimaassa. Siitä hän antaa paljon kiitosta ammattiliitoille ja kansalaisjärjestöille.

– Yksikään työolojen parantamiseen johtanut prosessi ei olisi lähtenyt liikkeelle ilman ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen aloitteellista yhteistyötä edistyksellisten yritysten ja paikallisten työnantajien kanssa, hän kirjoittaa tänään lentokentällä päivätyssä lausunnossaan.

SASK jatkaa työtä Myanmarissa

Jutun sankareita ovat siis ne sadat ja tuhannet ay- ja ihmisoikeusaktiivit, jotka jäävät nyt jatkamaan työtä Thaimaan vaikeutuneissa oloissa. Sekä tietysti sitkeät työntekijät. Myös SASK on tukenut työntekijöitä Thaimaassa, mutta työ siellä on valitettavasti päättymässä järjestöjen kehitysyhteistyörahoituksen jättileikkausten vuoksi. Jatkamme kuitenkin työtä muun muassa naapurimaassa Myanmarissa, josta iso osa Thaimaan siirtotyöläisistä on lähtöisin.

Finnwatch on taistellut tutkijansa puolesta ja tuonut tapaukselle julkisuutta. Tänään järjestö julkaisi jälleen uuden selvityksen suomalaisyrityksille palmuöljyä toimittaneen malesialaisen IOI Groupin tilanteesta Malesiassa. Siellä siirtotyöntekijät maksavat valtavia rekrytointimaksuja, osaa heistä on harhaanjohdettu rekrytoinnissa eivätkä kaikki tiloilla työskentelevät yllä edelleenkään minimipalkkaan.

Aiheeseen liittyvää

Thaimaata vaaditaan puuttumaan ihmisoikeusrikkomuksiin

Thaimaan pääministerille osoitettu kirje sai alkunsa Finnwatchin tutkijana toimineen Andy Hallin tuomiosta, joka herätti tyrmistystä maailmalla. Hall tuomittiin syyskuussa ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa Natural Fruit

Lue lisää

Tutkija Andy Hall: Ihmisoikeuksien toteutumiseen tarvitaan ammattiliittoja

Tutkija Andy Hall paljasti vuonna 2013 vakavia ihmisoikeusrikkomuksia thaimaalaisen Natural Fruit -yhtiön mehutehtaassa, jonka tuotteita myytiin Suomessakin. Löydökset julkaistiin Finnwatchin raportissa, jonka vuoksi yhtiö nosti

Lue lisää

Qatarin siirtotyöläiset viimein saamassa oikeuden poistua maasta vapaasti

MM-jalkapallostadioneja orjuuden kaltaisissa oloissa rakentaneet ovat saamassa oikeuden poistua maasta vapaasti. Aiemmin työnantaja takavarikoi passit. SASK on edistänyt siirtotyöntekijöiden ihmisoikeuksia Qatarissa sekä tukenut lähtijöitä Nepalissa

Lue lisää