Yhteensä 17 johtavaa vaatemerkkiä sitoutunut parantamaan tuontantonsa läpinäkyvyyttä

Kansainvälisten ammattiliittojen ja ihmisoikeusjärjestöjen yhteinen raportti vaatii, että yhä useampi vaate- ja kenkämerkki sitoutuu lisäämään tuotantonsa läpinäkyvyyttä. Niin kutsuttu läpinäkyvyyslupaus lähetettiin yhteensä 72 merkittävälle vaate- ja kenkäalan yritykselle, joista 17 on allekirjoittanut sen.

SASK kuuluu kansainväliseen Puhtaat vaatteet -verkostoon, joka on yksi läpinäkyvyyslupauksen takana olevista järjestöistä. Lupauksen tarkoituksena on sitouttaa yritykset julkaisemaan tietoa, jonka avulla työntekijöiden, kuluttajien ja etujärjestöjen on mahdollista selvittää tuotteiden alkuperä.

Raportti julkaistiin juuri ennen Rana Plazan tuhoisan tehdasromahduksen muistopäivää ja Vaatevallankumous-viikkoa, ja sen takana ovat mm. Puhtaat vaatteet -verkosto, Human Rights Watch sekä ammattiliittojen kansainväliset kattojärjestöt UNI, ITUC ja IndustriAll.

Läpinäkyvyys lisää tietoa alkuperästä

Lupauksen allekirjoittaneet yritykset sitoutuvat julkistamaan tiedot käyttämistään tehtaista ja poistamaan siten suurimman esteen työntekijöiden työolojen selvittämisen tieltä.

– Rana Plazan ja muiden onnettomuuksien jälkeen ihmisoikeusjärjestöt, ammattiliitot sekä jotkut yritykset ja sijoittajat ovat ymmärtäneet läpinäkyvyyden tärkeyden työntekijöiden hyväksikäytön ehkäisemisessä, sanoo Ben Vanpeperstraete kansainvälisestä Puhtaat vaatteet -verkostosta.

– Yritysten on lisättävä läpinäkyvyyttään näyttääkseen, että he kunnioittavat ihmisoikeuksia ja ihmisarvoisia työoloja.

Suuria eroja yritysten välillä

Osa yrityksistä on perustellut poisjäämistään sanomalla, että tuotantoketjun julkistaminen aiheuttaa kaupallista vahinkoa. Sen sijaan esimerkiksi vaatejätti Esprit pitää lupauksen allekirjoittamista välttämättömänä.

– Näiden tietojen julkistaminen ei ole monelle yritykselle mukavaa, mutta sen aika on tullut, yritys tiedottaa.

Raportti luokittelee yritykset seitsemään eri kategoriaan sen mukaan, kuinka sitoutuneita ne ovat läpinäkyvyyden lisäämiseen. Lupaukseen ovat täysin sitoutuneet muun muassa H&M, Lindex, Levis ja Nike. Sen sijaan esimerkiksi Mango, Desigual ja Hugo Boss eivät ole osoittaneet halua julkistaa tuotantoketjujaan.

Lue koko raportti englanniksi täältä. Lisätietoa yritysten sitoutuneisuudesta löytyy raportin sivuilta 9−13.

Allekirjoita Puhtaat vaatteet -verkoston vetoomus vaateyritysten tuotannon läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

SASK parantaa työtä tekevien asemaa maailmalla. Lue lisää tavoista osallistua täältä.
 

 

 

 

Jaa artikkeli: