Qatar saattaa menettää MM-jalkapallokisat

Ammattiliittojen maailmanjärjestö ITUCin puheenjohtaja Sharan Burrow uskoo, että FIFA puuttuu jatkossa hanakammin työntekijöiden oikeuksia koskeviin epäkohtiin. Qatar saattaa menettää vuoden 2022 MM-jalkapallon kisaisännyyden, jos se ei uudista työlainsäädäntöään.

– Blatterin johtama FIFA myönsi vuoden 2022 kisat Qatarille ja auttoi maata välttämään raa’an kafala-järjestelmänsä uudistamisen ummistamalla silmänsä todellisuudelta, Burrow toteaa.

Kafala-järjestelmän vuoksi siirtotyöntekijöillä on Qatarissa erittäin rajalliset oikeudet. Työntekijä ei esimerkiksi saa poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa ilman työnantajan lupaa. Usein työnantaja jopa takavarikoi työntekijän passin.

Yksi kuolee joka toinen päivä

Stadionien rakennustöissä on kuollut jo yli tuhat nepalilaista siirtotyöntekijää. Pelkästään viime vuonna työntekijöitä kuoli keskimäärin yksi joka toinen päivä. Kuolleiden määrän pelätään nousevan yli neljään tuhanteen ennen kisojen alkua.

– Blatterin eron myötä FIFAlla on mahdollisuus puuttua asiaan ja vaatia työlainsäädännön muuttamista, Burrow sanoo.

– Qatarin on yksinkertaisesti hyväksyttävä se tosiasia, ettei maailma tue moderniin orjuuteen perustuvia MM-kisoja.

Kansainvälisen rakennus- ja puualan liitto BWI:n pääsihteeri Ambet Yusonin uskoo, ettei FIFAn suurin rikos ole korruptio vaan tuhansien kuolleiden siirtotyöntekijöiden sivuuttaminen.

Myös Yusonin mielestä FIFAn on korkea aika ottaa vastuuta isäntämaiden ihmisoikeuksista.

– Kuolemilta olisi vältytty, jos FIFA vaatisi isäntämaita kunnioittamaan työntekijöiden oikeuksia ja varmistamaan ihmisarvoiset työolot.

– Jalkapallon pitäisi rakentaa siltoja ja tuoda ihmisiä yhteen. Kenenkään ei pitäisi kuolla sen nimissä.

Aiheeseen liittyvää

#Pelin hinta

Kymmenen eniten tienaavaa jalkapalloilijaa ansaitsee yhteensä vuodessa yli puoli miljardia dollaria. Tuntuukin varsin erikoiselta, että työmailla täytyy heikossa asemassa olevan siirtotyöläisen kuolla huonojen olosuhteiden vuoksi, kirjoittaa SASK-lähettiläs Petri Partanen.

Lue lisää

Syvä hiljaisuus laskeutuu siirtotyöntekijöiden oikeuksien ylle

Kaksi päivää ennen jalkapallon MM-kilpailujen alkamista Qatarissa puu- ja rakennusalan ammattiliittojen kansainvälinen kattojärjestö BWI arvioi tiedotteessaan aikaansaatua edistystä ja vaatii Qatarin viranomaisia lunastamaan lupauksensa ihmisarvoisen

Lue lisää

Ihmisoikeusloukkauksien lopettaminen on päättäjien ja kisojen isäntämaiden vastuulla

Siirtotyöntekijöiden oikeuksista täytyy pitää huolta niin kisojen aikana kuin niiden jälkeenkin. Jokainen jalkapallon ystävä voi käyttää vaikutusvaltaansa.

Lue lisää