Opettajien lakkoilu kiihtyy Kiinassa

Kiinalaisopettajien epätoivo paikallaan polkevaa palkkakehitystä kohtaan sekä epävarmuus eläkkeistä on tänä syksynä näkynyt heille poikkeuksellisena lakkoaaltona. Marraskuussa pelkästään Heilongjiangin maakunnassa lakkoon meni 20 000 opettajaa.

Koillis-Kiinassa sijaitsevassa maakunnassa työskentelevä opettaja saattaa 25 työvuoden jälkeen ansaita reilut 300 euroa kuussa, kun suuremmissa kaupungeissa Guangzhoussa ja Shanghaissa nuoren opettajan palkka voi olla lähes 800 euroa. Heilongjiangissa opettajat vaativat palkankorotusta sekä luokanopettajille erityistä lisää ja myös tukea asumis-, ruoka- ja matkakustannuksiin.

Pienempien kaupunkien opettajat ovat huolissaan myös eläkkeistä. Valtion virkamiehinä paikallishallinnon tulisi huolehtia heidän eläkkeistään samoin kuin asumiskustannuksista. Lopulta koulut tai opettajat itse joutuvat kuitenkin maksamaan eläkkeet.

Aikaisemmin Kiinan opettajat ovat olleet haluttomia lakkoilemaan, koska työtaisteluista olisi haittaa oppilaille. Lakkotietoja keränneen China Labour Bulletin -järjestön mukaan opettajat ovat kuitenkin saaneet uutta pontta huomattuaan muiden alojen työtaisteluista, että yhteistoiminta voi olla tehokasta.

Suoritukseen perustuva palkkajärjestelmä valtion kouluissa on myös saanut opettajat barrikadeille. Tavallisesti kolmasosa opettajan palkasta pidätetään, kunnes hän on saavuttanut ilmoitetut tavoitteet. Opettajien etujärjestöjen mukaan tarkoitus on saada opettajat tekemään lisää työtä samalla palkalla.
Lue SASKin tukeman China Labour Bulletinin juttu aiheesta.

 

Aiheeseen liittyvää

Maatilatyöntekijöiden minimipalkat nousevat maaliskuussa

Maatilatyöntekijöiden palkat nousevat Etelä-Afrikassa jopa 16 prosenttia. Palkkoja on saatu nostettua muun muassa paikallisen ammattiliiton aktiivisella kampanjoinnilla.

Lue lisää

Suuren urheilujuhlan pimeä puoli

Urheilukisoja varjostavat ihmisoikeusongelmat ovat viime aikoina nousseet puheenaiheiksi eri tavalla kuin koskaan ennen – ja hyvä niin. Merkitystä sillä on vain, jos puheet muuttuvat teoiksi.

Lue lisää

Koskemattomat Nepalin dalitit

Nepal on noin 30 miljoonan asukkaan maa Himalajan juurella. Yhteiskunta perustuu noin 3 000 vuotta vanhaan kastijärjestelmään, missä ihmiset on jaettu syntymän ja perimän perusteella

Lue lisää