Nepalin talkoomatkapäiväkirja: Osa 1

21.11.2012 23:22

Nepalin työolosuhteet, ihmisoikeudet, sisällissodan jälkeisen ajan tuomat haasteet ja poliittinen sekasorto. Näitä me kolmetoista suomalaista ammattiyhdistysaktiivia ja SASK:n, Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen koordinaattorin ja nepalilaisen kollegansa opastamana matkaamme selvittämään. Opintomatkamme tarkoituksena on tutustua nepalilaisiin ammattiliittoihin, viedä tietoa maamme ay-käytänteistä ja -liitoista ja vahvistaa kohdemaan ay-toiminnan näkyvyyttä ja ääntä mm. paikallisen median avulla. Tavoitteet ovat korkealla, sillä maan ay-järjestäytymistaste (n. 12 %) jää reilusti jälkeen ay-toiminnan kultamaalle Suomelle, jossa ay-järjestäytymisaste on jo yli 70 %.

Nepal-ryhmämme jäsenet tulevat ympäri Suomen ja ja kaikki kolme ammattiliittojen keskusjärjestöä STTK, SAK ja Akava ovat edustettuina. Hieno ja monialainen porukkamme starttaa kahden viikon matkalleen lauantaina 24.11.

Kahden viikon aikana matkaamme ympäri maata tutustuen työoloihin mm. tiilitehtaalla, tele- ja viestintäyrityksessä, juustontuotantolaitoksella, vesivoimalaitoksessa, yliopistossa ja autokorjaamolla. Lisäksi ohjelmaamme kuuluu tutustuminen kehitysyhteistyöhön vesi- ja metsäprojektin kautta. Kulttuuritulkkeina tapaamme useita paikallisia ja innokkaita ay-aktiiveja sekä maahan työllistyneitä suomalaisia.

Rinkka on pakattuna, tuliaiset ja lahjat hankittuna ja henkistä valmistautumista tehty jo useampi kuukausi.

Namaste Nepal, kohta nähdään!

-Jenni

Mikä ihmeen talkoomatka? Vastauksen löydät täältä.

Aiheeseen liittyvää

SASKin Kaakkois-Aasian aluekoordinaattoriksi Farizan Fajari

Fajari asuu Indonesian pääkaupungissa Jakartassa. Hänellä on kokemusta työskentelystä ammattiyhdistysliikkeessä kotimaassaan sekä kansainvälisesti.

Lue lisää

Koskemattomat Nepalin dalitit

Nepal on noin 30 miljoonan asukkaan maa Himalajan juurella. Yhteiskunta perustuu noin 3 000 vuotta vanhaan kastijärjestelmään, missä ihmiset on jaettu syntymän ja perimän perusteella

Lue lisää

Kuolema on jokapäiväistä Qatarissa, mutta Narayan Dhoj suunnittelee silti paluuta

Nepalilainen mekaanikko on pystynyt pitämään puolensa rakennustyömailla, mutta hän tietää, että monet kohtaavat sortoa ja jäävät ilman ansioita.

Lue lisää