Myanmar avautui kaupalle

Lähes 50 vuotta sotilasjuntan hallinnassa ollut Myanmar avautuu vauhdilla ulkomaailmalle. Diktatuurin vuoksi maa oli kauppasaarrossa vuodesta 1988 alkaen, ja kun sotilasjuntta luopui vallasta 2011, maa alkoi kiinnostaa myös ulkomaisia sijoittajia.

Tällä hetkellä Myanmariin avautuu uusia tehtaita joka viikko. Etenkin metsä- ja puusektorilla toimii yhä useampi monikansallinen yritys. Lisäksi tekstiili- ja kaivosteollisuus kasvavat nopeasti.

Tapaturmat yleisiä

Vaikka uusia työpaikkoja syntyy huimaa vauhtia, työolot ovat tehtailla usein kurjat. Uudesta minimipalkkalaista huolimatta palkka ei riitä elämiseen. Päivät ovat pitkiä ja työtapaturmat yleisiä. Välillä tiloissa tapahtuu räjähdyksiä pölyn määrän vuoksi.

– Tapasin lyhyen vierailun aikana kolme nuorta työntekijää, joilta puuttui sormi työtapaturman takia, kertoo SASKin kansainvälisen toiminnan suunnittelija Seppo Karppinen.

– Tuotantolaitoksissa on läkähdyttävän kuuma, ja tehtaassa saattaa olla 500 työntekijälle vain kahdeksan vessaa. Sosiaaliturvaa ei ole, eikä suurimmalla osalla työntekijöistä ole työsopimuksia. On hyvin selvää, että tukea tarvitaan.

SASK on tukenut myanmarilaisia työntekijöitä jo sotilasjuntan aikaan. Silloin paikalliset ay-aktiivit toimivat vielä maan alla ja tapaamiset piti järjestää Bangkokissa.                                       

Turvallisempi arki tehtaille 

Tällä hetkellä SASK tukee metsä- ja puusektorin työntekijöitä Myanmarissa. Tavoitteena on saada tehtaille ihmisarvoiset työolot. Parannuksia työoloihin on jo saatu aikaan.    

– Työntekijät ovat neuvotelleet tapaturmakorvauksia, sosiaaliturvaa, parempia palkkoja sekä parannuksia äitiyslomaan, Karppinen toteaa.

– Työehtosopimuksia on solmittu yhteensä 14. Se on merkittävä määrä Myanmarin kaltaisessa maassa, jossa työntekijät pelkäävät lähteä puolustamaan oikeuksiaan menneiden kauheuksien vuoksi. 

Lisätietoa SASKin työstä Myanmarissa löydät täältä.

Aiheeseen liittyvää

Phyo Sandar Soe: Vaatetyöläisen perheessä ei syödä hyvin

Maanantaina 24. huhtikuuta tuli kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti Bangladeshissa, ja yli 1100 ihmistä sai surmansa. Teollisuushistorian suurimman onnettomuuden muistoksi vietetään Vaatevallankumousta.

Lue lisää

Sano se numeroin – poimintoja SASKin saavutuksista

50 % nousivat metsästä elantonsa saavien työntekijöiden ansiot Nepalissa. Ennen vuotta 2016 metsien työntekijöitä ei edes virallisesti tunnustettu työntekijöiksi. SASKin ja WWF:n tuella lähes 12 000

Lue lisää

Vaatevallankumous haastaa vastuulliseen vaatetuotantoon

Historian tuhoisimmassa vaatetehtaan romahduksessa kuoli viisi vuotta sitten 1138 ihmistä ja loukkaantui yli 2000. Kampanjaviikolla 23.–29. huhtikuuta kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailman vaativat vaateteollisuudelta vastuullisuutta. SASK

Lue lisää