Muistojen kankaat: Rana Plazan raunioille nousi näyttely

Läheisensä menettäneet ompelivat rakkaittensa kuvia kankaille ja syntyi ihmeellinen taideteos.

Rana Plaza disaster. Such structural killing. Those responsible of these murders are yet to be punished.

Bangladeshilainen valokuvaaja ja aktivisti Taslima Akhter on tarkka sanoista. Viisi vuotta sitten Bangladeshissa romahti tehdasrakennus, mutta Akhter pitää kiinni siitä, että se ei ollut onnettomuus. Se oli murha.

Rana Plazan viidentenä vuosipäivänä Dhakassa surraan yhä, mutta katsotaan myös tulevaisuuteen.

Remember the Dead, Fight for the Living. Tänä vuonna Dhakassa muistetaan kuolleita ja taistellaan elävien puolesta. Akhterin johdolla kuolleiden omaiset muun muassa pystyttivät muistojen kankaista näyttelyn sen alueen eteen, joka viisi vuotta sitten muuttui valtavaksi rauniohaudaksi: he ompelivat menetettyjen perheenjäsentensä kuvia kankaille ja kirjoivat niiden ympärille tervehdyksensä.

Akhter kuvasi ompelevia ihmisiä. Hän on kuvannut tekstiilityöläisiä ja heidän perheitään jo kauan, paljon ennen Rana Plazan tuhoa.

Viisi vuotta sitten alkoi kuitenkin todellinen aktivismi, kun Akhterin johtama Garment Workers Solidarity -ryhmä aloitti taistelun Rana Plazan uhrien – niin vammautuneiden kuin läheisensä menettäneiden – oikeuksien puolesta.

Teksti: Sini Saaritsa
Kuva: Taslima Akhter

Aiheeseen liittyvää

Kansainvälinen Accord?

Työntekijöiden turvallisuutta parantaneella Bangladesh Accordilla oli enää hyvin vähän elinaikaa, ja sopimukseen päästiin vain pari päivää ennen Accordin jatkoajan loppua. Accord laajenee aiemmasta, ja sitä

Lue lisää

Työntekijän paras apu on ammattiliitto

Raportin mukaan kansainväliset vaatebrändit voisivat tehdä paljon enemmän tukeakseen työntekijöiden järjestäytymistä. Tällä viikolla vietetään vaatevallankumousviikkoa Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen muistoksi.

Lue lisää

”Avoimeen keskusteluun on vielä pitkä matka Filippiineillä”

SASKin vapaaehtoinen lähettiläs Maiju Salminen tapasi toukokuussa Suomessa vierailleet filippiiniläiset ammattiyhdistysaktiivit Rodel Abenojan ja Mercedes Abucayonin. Lue Maijun blogikirjoituksesta, millaisia ajatuksia tapaaminen herätti!

Lue lisää